В облдержадміністраціях формують подання на фінансову допомогу постраждалим аграріям

Якщо вірити Інформаційно-аналітичний порталу АПК України, за обсягами сівби ранніх ярих зернових аграрії країни майже вийшли на прогнозовані площі. Зокрема, пшениця зростає на 184,3 тис. га (із планованих 184,6 тис.), ячмінь – на 1,48 млн га (із 1,52 млн), овес – на 186,3 тис. га (із 186,4 тис.). 

Але основний вал колосових дають озимі культури. Як свідчить Держстат, під урожай-2020 з осені посіяно 6,4 млн га пшениці (99,4% до площ попереднього року), понад мільйон гектарів ячменю (103,9%), 134,6 тис. га жита (116,7%). Культури почувають себе непогано, хоча без втрат і пересівів не минулося. Адже 89% озимих перебувають у доброму та задовільному стані, 9% – у незадовільному,  2% – загинуло. 

Найкращий стан озимих зернових відзначався в Тернопільській, Харківській, Полтавській областях... Тоді як в Одеській, Запорізькій та інших південних регіонах через нестачу вологи в ґрунті фіксувалася зрідженість посівів.

Нинішні дощі виявилися доречними, адже у березні-квітні спостерігався дефіцит опадів, причому на всій території країни. Негативно позначилася на рослинах весняна повітряна посуха, яка у південних регіонах поєдналася з ґрунтовою. В Одеській області, де спостерігається найтриваліший та найжорсткіший дефіцит опадів ще з минулого літа, агрометеорологічні умови для росту і розвитку сільгоспкультур оцінювалися як близькі до критичних. На багатьох ланах через нестачу вологи розвиток рослин затримувався, посіви були у пригніченому стані.

За оцінками Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, втрати площ під озимими пшеницею, ячменем, житом та ріпаком загалом по країні оцінюються у 234 тис. га з 10 млн 237 тис. посіяних восени. Найбільше від посухи постраждав ріпак, який загинув на 103 тис га. Також не пережили бездощів'я пшениця і ячмінь – на 74 тис га та 53 тис га відповідно.

Найбільше постраждала Одещина, де, за попередніми розрахунками, втраченими вважаються 148 тис. га, що становить 15% всіх площ під озиминою в області. 

Відповідно до даних, наданих регіонами, структурні підрозділи ОДА формують подання на виділення фінансової допомоги постраждалим аграріям з резервного фонду.

Тим часом

Наша пшеничка в умовах пандемії йде на ура

З липня 2019 року, як повідомляє Інформаційно-аналітичний портал АПК України, із зібраних торік 28,3 млн тонн пшениці вже реалізовано за межі держави 19,2 млн (це на 4,8 млн тонн більше, ніж на такий час торік. За весь попередній маркетинговий рік було спрямовано за межі держави майже 15,6 млн тонн пшениці), зокрема 1,3 млн тонн у березні, понад 1 млн тонн – у квітні, за перший тиждень травня – 126 тис. тонн. Також за кордон відвантажено майже 300 тис. тонн пшеничного борошна (на 50,8 тис. тонн більше, ніж на цей час торік). Граничний експорт пшениці, згідно з підписаним між урядом і трейдерами меморандумом, до липня 2020 року становить 20,2 млн тонн. Тобто свою програму з її реалізації зерноторговці, вочевидь, виконають ще до червня.