Учора Верховна Рада направила проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України (№ 3196), внесений Президентом України, на повторне перше читання до головного Комітету - з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

- Нинішній варіант проекту закону про реформування Служби безпеки України, крім іншого, дасть можливість розслідувати будь-які злочини за погодженням з Генеральним прокурором, - прокоментував народний депутат України Роман Костенко (на знімку), представник фракції "Голос", секретар Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, котрий сам є офіцером СБУ. - СБУ надається право вести розвідувальну діяльність, її непомірно великий штат маскується у підвідомчих підприємствах і організаціях, а демілітаризація відкладається до завершення російської агресії проти України. СБУ знову дублюватиме повноваження низки правоохоронних органів, а декларації її керівників залишатимуться засекреченими.

На розгляді парламенту перебувають й інші законопроекти щодо реформи спецслужби. Комітет Верховної Ради з питань антикорупційної політики на своєму вчорашньому засіданні рекомендував головному Комітету розглядати всі законопроекти щодо реформування СБУ в комплексі.

8 травня Консультативна місія Європейського Союзу запропонувала вдосконалити законопроект про реформування Служби безпеки України.

"СБУ, порівняно з більшістю таких органів у державах-членах ЄС і НАТО, є гібридним органом з надзвичайними повноваженнями, що робить Службу неефективною і створює можливості для зловживань повноваженнями і корупції", - йдеться у рекомендаціях місії ЄС.

Фото: прес-служба партії "Голос", прес-служба СБУ.