Як зазначив один із його ініціаторів, заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Богданович, мета проекту — створити всеукраїнський онлайн-банк архівних, музейних, науково-публіцистичних, просвітницьких та інформаційно-аналітичних матеріалів, «які б укотре підтверджували зв’язок між материковою Україною та Кримом, який нині, на жаль, окупований Російською Федерацією».

На сайті вже опубліковано понад 150 науково-публіцистичних і просвітницьких статей про історичну та культурну спадщину півострова й більш як 20 статей з унікальними архівними документами та музейними експонатами з усієї України.

До проекту вже долучилися сім державних архівів України — Херсонської, Дніпропетровської, Сумської, Запорізької, Житомирської, Тернопільської та Полтавської областей.

«Незважаючи на пропаганду країни-агресора, зв’язок між материковою Україною та Кримом, зв’язок цілих народів і поколінь неможливо розірвати. Неможливо переписати історію. Якщо є документи, які підтверджують, що Крим — це Україна, то будь-яка пропаганда, будь-які дії з боку окупаційної влади не зможуть змінити історію і те, що Крим це справді — Україна», — каже Андрій Богданович.

Як зазначив голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов, рік тому у Києві відбувся круглий стіл «Крим в архівних зібраннях України», за підсумками роботи якого вийшла збірка доповідей і тез конференції — її планують найближчим часом оприлюднити на новому сайті. У збірці серед інших матеріалів є протоколи репресивних органів, так званих двійок і трійок, та інших позасудових органів, що реалізовували політику терору комуністичного тоталітарного режиму в Криму. Дванадцять років тому ці документи були перевезені з півострова до Києва і нині зберігаються в Галузевому державному архіві СБУ.

Анатолій Хромов наголосив, що під час анексії Росією Криму відбулася «масштабна крадіжка в архівній сфері» — цілі архівні комплекси Криму та Севастополя, культурне надбання українського народу тепер незаконно захоплені окупаційною владою.

Він також повідомив, що до інтернет-проекту, крім обласних архівів, активно долучаються й центральні установи, що вже підготували аналітичні огляди архівних матеріалів.

«Незабаром на сайті мають з’явитися матеріали Центрального державного архіву громадських об’єднань України та Центрального державного архіву вищих органів влади і управління — це основні оригінальні документи, які ілюструють процедуру приєднання Криму до УРСР у 1954 році, — каже Анатолій Хромов. — Фактично кожен архів, який є в Україні, виявив документи про Крим. Такі є навіть в архівах Західної України. Це пряме підтвердження тісного зв’язку материкової України і Криму».

Анатолій Хромов наголосив, що Державна архівна служба України змінює концепцію свого розвитку з тим, щоб надати дослідникам, фахівцям повний доступ до документів. «Відкритість — наша сила», — каже він.

Наповнення ресурсу відбувається з газетою «Кримська світлиця». Головний редактор видання Андрій Щекун закликав істориків, журналістів, усіх, хто має цікаву інформацію чи документи, які б підтверджували українське минуле Криму, долучатися до проекту.