Як відбувається в Донецькій області перерахунок пенсій, пов’язаний з підвищенням прожиткового мінімуму? Як здійснюється виплата пенсій внутрішньо переміщеним особам? Яким стане очікуваний ефект від переведення трудових книжок у цифровий формат? Роз’яснення з цих та інших питань надала начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталія Рад (на знімку).

Від початку карантину — 6,7 тисячі індивідуальних перерахунків 

Як повідомила Наталія Рад, загалом від початку карантинних заходів, тобто з 12 березня, працівниками управлінь Пенсійного фонду надано 67,1 тисячі послуг з пенсійного забезпечення, зокрема, призначено 4,4 тисячі пенсій, проведено 6,7 тисячі індивідуальних перерахунків пенсій.

Зокрема, у рамках підготовки липневих виплат пенсій органами Пенсійного фонду проведено перерахунок, пов’язаний з підвищенням прожиткового мінімуму.

— Ми вже провели в рамках підготовки виплат липня перерахунок пенсій відповідно до законодавства. Це перерахунок, пов’язаний зі збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 1638 гривень до 1712 гривень, — повідомила Наталія Рад. — Перерахунку підлягали 688,9 тисячі пенсійних справ. Фактично за матеріалами індивідуально кожної пенсійної справи зростання виплат відбудеться для більш як 300 тисяч отримувачів пенсій. Середня сума збільшення становить 42 гривні 98 копійок.

Майже половина з 1,2 мільйона отримувачів є переселенцями

За словами Наталії Рад, органи Пенсійного фонду в Донецькій області наразі працюють у штатному режимі, забезпечуючи обслуговування 1,2 мільйона пенсіонерів, які перебувають на обліку. З них 507,8 тисячі є внутрішньо переміщеними особами (ВПО), порядок виплати пенсій яким не зазнав суттєвих змін.

— Від початку карантину надано 67,1 тисячі послуг з пенсійного забезпечення. Продовжується виплата пенсіонерам з числа ВПО, які на початок карантинних заходів мали на це право. На сьогодні правова норма виплати пенсій ВПО пролонгується, і ми перераховуємо кошти на відкриті рахунки Ощадбанку, — наголосила начальник ГУ Пенсійного фонду в Донецькій області.

Також Наталія Рад зазначила, що відповідно до постанови № 500 Кабінету Міністрів змінено режим прийому громадян управлінням Пенсійного фонду України в Донецькій області — він починатиметься з 10:00 і закінчуватися о 19:00.

Трудові книжки переводять у цифровий формат

На початку червня цього року Кабінет Міністрів України підтримав законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». Він пропонує запровадити облік трудової діяльності працівника в електронній формі і тим самим узаконити електронну трудову книжку.

Наголошуючи на цьому, начальник Головного управління ПФУ повідомила, що система автоматичного нарахування пенсій запрацювала в Донецькій області з 1 липня.

— В області розпочалася і нині активно триває масована робота з переведення трудових книжок у цифровий формат, — сказала Наталія Рад. — Створюється відповідна база електронних трудових книжок. З 1 липня впроваджено електронний сервіс автоматичного призначення пенсій. Робота ця відбувається спільно з адміністраціями міст та районів, роботодавцями, окремими громадянами. Насамперед ми охоплюємо тих людей, хто набуває право на призначення пенсії цього року.

Начальник ГУ Пенсійного фонду в Донецькій області зазначила, що проводиться відповідна робота з людьми, які можуть самостійно робити копії трудових книжок та завантажувати їх до електронного сервісу Пенсійного фонду. Надалі спеціалісти фонду здійснюватимуть їх оцифрування, і таким чином з’являється електронна версія трудової книжки, яка рахується як уже занесена до державної бази.

За словами Наталії Рад, автоматичне призначення пенсії за віком та впровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі дасть змогу призначати пенсію через особистий електронний кабінет на веб-порталі «е-послуг» Пенсійного фонду.

Фото Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.