Як писав «Голос України» у статті «Земельно-поліцейське шоу на Львівщині», розміщеній у номері від 28 грудня 2017 року, на території Львівської області роками діє міліцейсько-поліцейська схема викачування грошей з великих аграрних підприємств.

Минуло вже майже три роки з цього часу — що змінилося? Після публікації матеріалів в інтернет-виданні «Наші гроші. Львів» прокуратура Львівської області розпочала перевірку оприлюднених фактів, зареєструвавши провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем), за № внесеного в ЄРДР 4201714000000348 від 10.11.2017 року.

Однак як ми й передбачали, це кримінальне провадження було закрито 31 січня 2019 року начальником слідчого відділу прокуратури Львівської області Пшеничкою А. М. Слідчі прокуратури Львівської області просто по цьому кримінальному провадженні не проводили жодних слідчих дій, щоб встановити осіб, причетних до підроблення угоди зі слідством, втручання в роботу автоматизованої системи звукозапису «Камертон» в Жидачівському районному суді Львівської області, в якому затверджували цю угоду зі слідством. Нагадаємо, що Жидачівський районний суд слухав справу про обвинувачення Тараса Д. у самовільному захопленні земельних ділянок площею 533 гектари, які насправді обробляло підприємство «Вінал Агро».

Адвокат Мицик О. В., діючи в інтересах Тараса Д., оскаржив постанову начальника слідчого відділу прокуратури Львівської області Пшенички А. М. про закриття провадження за № внесеного в ЄРДР 4201714000000348 від 10.11.2017 року в Галицькому районному суді міста Львова. Своєю ухвалою від 18 березня 2020 року слідчий суддя Галицького районного суду Мисько Х. М. скасувала цю постанову. Це кримінальне провадження за підслідністю буде по новому розслідуватися в ДБР. Сподіваємось, що тепер слідчі ДБР добросовісно поставляться до виконання своїх посадових обов’язків і проведуть належним чином розслідування цієї справи.

Крім того, 9 липня 2018 року Апеляційний суд Львівської області за скаргою адвоката Мицика О. В. скасував вирок Жидачівського районного суду у Львівській області від 30.10.2015 року про затвердження угоди про визнання винуватості між прокурором прокуратури Жидачівського району і Тарасом Д. Зазначена кримінальна справа була направлена для нового розгляду спочатку в Жидачівський районний, а пізніше, 29.07.2019 року, перенаправлена в Стрийський міськрайонний суд у зв’язку з відсутністю суддів у Жидачівському районному суді.

Головуючий суддя Стрийського міськрайонного суду Бучківська В. Л. майже рік слухала цю справу. У суді було допитано всіх заявлених свідків як зі сторони звинувачення, так і зі сторони захисту. Зокрема, були допитані Марія Крайківська і Василь Газель, які на той час були відповідно головами Кніселівської сільської і Новострілищанської селищної рад, які підтвердили, що землі обробляло товариство «Вінал Агро» і платило орендну плату на казначейські рахунки. Крім того, у суді були допитані директор «Вінал Агро» Євген Жмур, головний землевпорядник «Вінал Агро» Василь Вівчар, які підтвердили в суді, що землі фактично обробляло товариство «Вінал Агро», надавши суду копії банківських документів, які підтверджували сплату орендної плати за використання цих земель. Крім того, суду була надана інформація про відсутність у журналах реєстрації договорів підприємства «Вінал Агро» договору підряду між Тарасом Д. і ТОВ «Вінал Агро», на якому будувалося усе звинувачення Тараса Д. у самовільному захопленні земельних ділянок. Отже, приперті беззаперечними фактами, здобутими в ході судового розслідування, тільки 28 травня 2020 року на черговому судовому засіданні прокурор Сірачинський Р. М. зачитав постанову про відмову прокуратури від підтримання державного звинувачення. Це рішення ми пов’язуємо з позицією нового прокурора Львівської області Ірини Діденко, яка не захотіла прикривати злочини, які покривалися її попередником.

Своєю ухвалою від 28 травня суддя Стрийського міськрайонного суду Бучківська В. Л. закрила це кримінальне провадження на підставі п. 2 ч. 2 ст. 284 КПК України у зв’язку з відмовою прокурора від обвинувачення.

Отже, маючи на руках ухвали Галицького районного і Стрийського міськрайонного судів, слідчі ДБР нарешті встановлять, хто насправді з працівників правоохоронних органів у Львівській області організовував і здійснював фальшування цього кримінального провадження.

У публікації від 28 грудня 2017 року також згадується Анатолій Л., який також нібито захопив з 400 гектарів земель у Радехівському районі Львівської області, які насправді обробляло підприємство «Барком». Ця справа розглядалася спочатку з 16 листопада 2017 року в Радехівському районному суді Львівської області, а пізніше в Кам’янка-Бузькому районному суді Львівської області.

Незважаючи на неодноразові ухвали судді Кам’янка-Бузького районного суду, який слухав цю справу про примусовий привід на судове засідання обвинуваченого Анатолія Л,. Золочівська районна поліція надсилала відписки про те, що не може розшукати громадянина Анатолія Л. Таким чином, схоже, чекали, коли минуть терміни, протягом яких може тривати судовий розгляд цієї справи. Воно й не дивно, адже заступником начальника Золочівської поліції на той час працював один з організаторів схеми вимагання грошей у великих аграрних підприємств Володимир К., який, до речі, був 12 лютого 2020 року затриманий у місті Золочеві оперативниками Служби безпеки України та ДБР за організацію збуту наркотиків. Тобто, ці поліцейські «фахівці» спеціалізувалися не тільки на земельних аферах, а й на організації збуту наркотиків. Зараз він уже звільнений з органів поліції (сподіваємося, вже назавжди) і перебуває під слідством по організації збуту наркотиків.

20 лютого 2020 року суддя Кам’янка-Бузького районного суду Самсін виніс ухвалу про закриття кримінального провадження проти Анатолія Л. у зв’язку із закінченням термінів розгляду кримінального провадження, жодного разу не допитавши обвинуваченого Л.: яким чином він знайшов за 100 кілометрів від місця свого проживання 400 гектарів земель, не бувши жодного разу в цьому районі. Ця ухвала була оскаржена у зв’язку з порушенням таємниці нарадчої кімнати. Зараз ця справа перебуває на розгляді у Львівському апеляційному суді. Схоже, зацікавлені особи таки намагаються засудити Л. Якщо так станеться, то ми вимагатимемо від прокуратури пред’явити йому цивільний позов про відшкодування завданої шкоди на суму 307 тисяч гривень. Можливо, тоді Л. зрозуміє, як його підставили.

Юрій ОДНОРІГ, Голова громадської спілки «Аграрії Львівщини».