Проблема постала доволі гостро, тому місцеві депутати запропонували свої ідеї для її розв’язання, які висловили у зверненні до Президента Володимира Зеленського.

У зверненні йдеться про те, що для розв’язання цієї проблеми, яка турбує більшість територіальних громад країни, свого часу було розроблено проект закону, який передбачав внесення змін до закону про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту. Ці зміни були спрямовані на те, щоб усі ветерани війни могли не декларативно, а реально реалізувати своє право на отримання земельних ділянок. Насамперед у проекті йшлося про необхідність створення загальнодержавного відкритого реєстру доступних земельних ділянок по всій території країни. У ньому кожен ветеран війни міг би в онлайн-режимі побачити доступні у будь-якому регіоні землі.

Причому отримати землю можна було б незалежно від місця реєстрації.

Як ідеться у зверненні, вдосконалення потребує і механізм грошової компенсації за землю для тих, хто не може її отримати. На думку депутатів, таке відшкодування має відбуватися з державного бюджету, а не із місцевих.

Оскільки держава надала таку пільгу, вона має гарантувати її виконання, тоді як не всі органи місцевого самоврядування мають для цього необхідні кошти.

Окрім того, процедура оформлення документів на землю часто забирає доволі багато часу і при цьому коштує недешево. Натомість грошову компенсацію можна було б виділяти без усіляких додаткових бюрократичних перешкод. Тож кожен учасник АТО міг би обрати зручніший і вигідніший для нього варіант — або земля, або гроші.

Славутські депутати звертають увагу, що така компенсація має розповсюджуватися і на сім’ї загиблих, оскільки їх держава повинна підтримувати в першу чергу.

Однак цей законопроєкт було відкликано. А чинний закон не дає змоги всім ветеранам війни реалізувати свої земельні права.

Станом на початок липня у Славутській міській раді на обліку для першочергового отримання земельних ділянок під будівництво житлових будинків перебували 686 учасників АТО. Знайти і швидко передати землю всім дуже проблематично. Тож ситуація потребує додаткових шляхів розв’язання.

Звертаючись до Президента, депутати попросили в порядку законодавчої ініціативи повторно зареєструвати у Верховній Раді законопроект № 6605 від 21.06.2017 року. Або ж розробити та подати до парламенту новий проект закону, який допоміг би і самим пільговикам, і місцевим органам самоврядування вийти із глухого кута, в якому вони опинилися.

Факти

У Хмельницькій області учасники бойових дій отримали 13 194 земельні ділянки загальною площею понад 21 тисяча гектарів. Загалом до Головного управління Держгеокадастру в області із заявами звернулося 32 778 військовослужбовців. Після розгляду їх звернень 20 894 військових отримали дозволи на розробку землевпорядної документації на 32,52 тисячі гектарів. Найбільша кількість заяв надійшла у Хмельницькому районі та в обласному центрі, у Старокостянтинівському та Кам’янець-Подільському районах, де кількість охочих становила від трьох до чотирьох тисяч осіб.

Хмельницька область.

Фото з інтернет-ресурсу.