Так витягали човен із Стира в серпні 2015 року.

Музей одного експоната незабаром відкриється в райцентрі Маневичі. В розкішному просторому приміщенні можна буде побачити човен-довбанку, знайдений 27 серпня 2015 року у річці Стир, між селами Копилля і Старосілля.

Посушливе літо 2015-го відкрило ніколи не бачене дно Стиру і шмат човна, що більшою частиною ніби вгризся в берег. Було видно, що знахідці вже багато століть. Зусиллями краєзнавців і небайдужих людей човен визволили з міцних обіймів ріки. Зробити це було нелегко, за багато літ Стир наніс сюди масу ґрунту і, аби вирвати знахідку з берега, довелося прокопати канал завглибшки 3,5 метра.

Підіймаючи старовинного човна, ентузіасти не знали, скільки клопотів беруть на себе. Адже вода Стиру ніби законсервувала деревину. На суші ж одразу виникли проблеми. Човен став розсихатися. Маневицьким краєзнавчим музеєм було проведено екстрені рятувальні та консерваційні роботи.

Як розповів директор музею Петро Хомич, перші дослідження за допомогою радіовуглецевого аналізу вказали, що човен був зроблений в XI—XIV століттях. А на основі досліджень європейських інституцій із Центру підводних досліджень університетів Клайпеди та Вільнюса уточнили: човен виструганий із суцільної колоди в 1223—1295 роках. Унікальна не лише для України, а і для Європи річ!

Довго сенсаційна знахідка перебувала в ангарі приватного підприємця, бо човен завдовжки 12,2 метра в приміщенні Маневицького краєзнавчого музею не вміщався. Постала необхідність добудувати просторий зал для огляду унікального човна, а водночас продовжувати процес його консервації, реставрації та
музеєфікації.

Нині спорудження спеціальної зали наближається до завершення. Човен-довбанка зайняв тут почесне місце. Розміри приміщення дозволять розмістити і безліч інших експонатів, проводити масові краєзнавчі заходи.

Основою експозиції музею одного експоната «Маневицький човен — моноксил» є моноксил (човен-довбанка). Логічним доповненням мають стати такі елементи експозиції, як реконструкції плавзасобів у вигляді масштабних моделей чи графічних зображень. Це дозволить відвідувачам отримати інформацію про історію розвитку судноплавства на річках басейну Дніпра і можливого виходу наших земляків у Чорне море.

Усі, хто п’ять років стежив за долею унікальної пам’ятки, можуть зітхнути з полегшенням. Попри безліч перешкод, човен ХІІІ століття пощастило зберегти для нащадків. Особливо слід відзначити директора музею, заслуженого працівника культури України Петра Хомича, який не шкодував часу і сил, аби довести справу до завершення. Варто зауважити, що збереження віднайденого на дні Стиру старовинного човна не можливо б було без підтримки місцевої влади, підприємців.

У Маневицькому районі, мабуть як в жодному в області, постійно дбають про збереження історичної пам’яті. Тут діють районний і одинадцять шкільних краєзнавчих музеїв, регулярно видається література з історії краю, проведено п’ятнадцять всеукраїнських науково-краєзнавчих конференцій, бережуть пам’ять про воїнів, які загинули в час Першої і Другої світових воєн.

Відтепер розробникам туристичних маршрутів слід освоїти ще один об’єкт: музей «Маневицький човен-моноксил».

Волинська область.

Фото з архіву автора.