У цьому запевнив т. в. о. міністра освіти Сергій Шкарлет на брифінгу «Удосконалення системи підтримки якості освіти в Україні».

Саме в таких намірах Нацагентство звинуватило очільників МОН з огляду на появу законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України» (вих. № 1/12-3604 від 30.07.2020 р.), розробленого в міністерстві і скерованого для погодження до Кабміну та низки відомств. Відповідну заяву розміщено на сайті НАЗЯВО.

Запропоновані зміни покликані повернути діяльність агентства у правове поле, запевняє Сергій Шкарлет, та виконати припис НАЗК, де вказано на невідповідність постанови уряду від 15.04.2015 р. № 244 «Про утворення Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти» вимогам Законів «Про центральні органи виконавчої влади» та «Про державну службу» та невиконання вимог Закону України «Про запобігання корупції». «Якщо агенція існує поза нормами закону, і НАЗК зробило зауваження, то МОН як центральний орган виконавчої влади зобов’язаний сформулювати свою позицію щодо впорядкування цієї колегіальної установи», заявив він на брифінгу. Крім того, Міністерство не влаштовує запропонована Нацагентством вартість акредитації освітніх програм у вишах та обсяг видатків, пов’язаних з акредитацією спеціалізованих вчених рад та присудженням учених ступенів, які МОН вважає значно завищеними.

Припис НАЗК, що вказує на неузгодженість різних норм українського законодавства, Міністерство освіти використовує як формальний привід докорінно переформатувати діяльність агентства, позбавити його низки повноважень та підпорядкувати цей незалежний колегіальний орган МОН, вважають у НАЗЯВО.

Вл. інф.