Про це йдеться у заяві МЗС, оприлюдненій з нагоди Міжнародного дня корінних народів світу. В Україні корінними народами є кримські татари, караїми та кримчаки. Проблематика визначення їхнього статусу актуалізувалася з початком російської агресії.

Вторгнення російських військ в Україну у лютому 2014 р. і триваюча окупація Криму істотно загострили проблему забезпечення прав кримськотатарського народу як корінного народу України. В цьому зв’язку актуалізується завдання розробки та прийняття нової редакції Закону України «Про національні меншини в Україні», розробки законопроектів «Про корінні народи», «Про статус кримськотатарського народу в Україні», «Про національно-територіальну автономію», а також прийняття нормативно-правових актів щодо вдосконалення фінансової підтримки з боку держави культурного розвитку корінних народів, до творення яких активно долучається МЗС.

Водночас у заяві зазначається, що в постанові №1140-VII «Про Заяву Верховної Ради України щодо гарантій прав кримськотатарського народу в складі Української держави» (від 20.03.2014 р.) Україна гарантувала збереження і розвиток самобутності кримськотатарського народу як корінного народу. Визнано Меджліс кримськотатарського народу, виконавчий орган Курултаю кримськотатарського народу України, та Курултай як вищий представницький орган кримськотатарського народу.

В згаданій постанові Верховна Рада України також доручила розробити проекти законів, які визначать та закріплять статус кримськотатарського народу як корінного народу України.