«Івано-Франківщина продовжує тішити послідовністю, маємо декілька проектів, які є логічним продовженням ініціатив минулих років. Традиційно багато екологічних, а також якісних та сучасних історико-культурних рішень», — ідеться на сторінці Асоціації «Єврорегіон Карпати — Україна» у Фейсбуці.

Громадська організація «Поступовий гурт франківців» стала одним із переможців Конкурсу ініціатив місцевих карпатських громад із проектом «Незвисько — переправа крізь століття». Ним передбачено впорядкувати місцевий військовий цвинтар часів Першої світової війни та інші заходи для меморіалізації таких поховань. На реалізацію задуму є немале фінансування від грантодавців — 169,5 тис. грн.

«Конкурс відбувся в рамках проекту «Карпатська мережа регіонального розвитку». Його організовують Асоціація «Єврорегіон Карпати — Україна», Міністерство розвитку громад і територій та чотири облдержадміністрації. Серед 45 переможців із Львівщини, Закарпаття та Чернівеччини є також 12 із Прикарпаття. На реалізацію проектів передбачено майже 14 млн грн. Отож сміливі ініціативи карпатських громад мають вагому фінансову основу для втілення.

У рамках проекту «Незвисько — переправа крізь століття» разом із партнерами ГО «Поступовий гурт франківців», зокрема, Прикарпатським національним університетом і комунальним підприємством «Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича», маємо намір продовжити процес меморіалізації військових цвинтарів та загиблих вояків під час Першої світової війни. Це впорядкування кладовищ, доповнення онлайн-карти та бази даних загиблих. У Незвиську створимо необхідний для області збірний військовий цвинтар Першої та Другої світових воєн, буде видання туристичного путівника Незвиська», — розповів професор Прикарпатського університету та один із співзасновників громадської організації Сергій Адамович.

Незвисько розташоване на березі Дністра. Селом проходить дорога із Карпат на Тернопільщину. Цей стратегічно важливий пункт був місцем запеклих боїв під час двох останніх світових воєн. Про це свідчать військові поховання тих часів на пагорбі.

«На території Незвиська та сусіднього села Лука по той бік Дністра в 1916-му проходили запеклі бої за переправу. Загиблих поховали на пагорбі. За переказами, то був великий цвинтар, та за радянських часів його занедбали, могили зрівняли із землею. Про місцезнаходження нагадував лише пам’ятний знак. Значну дослідницьку роботу продовжимо в рамках проекту», — розповів директор Дністровського парку Михайло Ковтун.

У селі бережуть пам’ять і про часи Другої світової війни. Дбайливо доглянутий меморіальний комплекс (на знімку). Тільки замість радянської зірки — хрест. Натомість гармата — як свідок воєнних часів — і досі на постаменті.

Івано-Франківська область.

Фото автора.