Не став винятком і рік нинішній — попри специфіку карантину й неповне розуміння, якою все-таки буде освіта з 1 вересня. Але вірус вірусом, а без діла сидіти чиновникам не слід. Розповімо про декілька напрямів їхньої роботи на Дніпропетровщині.

Енергоефективний фасад та інклюзивно-ресурсний центр

Понад сорок років не бачив ремонту найбільший навчальний заклад Покровської ОТГ. Протягом усіх цих років і вчителі, й учні на собі відчували, що означає дірявий дах, проблеми з опаленням і вікнами. А займаються тут 820 учнів з десяти населених пунктів. Цього року, нарешті, у ліцеї проводиться модернізація в рамках програми Президента України «Велике будівництво».

Як розповіли «Голосу України» в ОДА, під час робіт будівельники упорядковують обидва корпуси закладу. Їхньою візитівкою стане яскраво-жовтий енергоефективний фасад з підвищеною завдяки змонтованій конструкції «марморок» тепло-ізоляцією. У будівлі початкової школи реконструкцію завершено, роботи тривають усередині головної будівлі — де прокладають нові комунікації. Підрядники вийшли на фінішну пряму з ремонту третього поверху, шпаклюють стіни, почали фарбування. На другому обшивають стіни гіпсокартоном. А потім перейдуть на перший поверх. Також у головному корпусі облаштують і підйомник для осіб з інвалідністю. Уже залили бетоном майбутню шахту ліфта.

«Школа дуже змінилася. В оновлених класах тепло й затишно. Для дітей створюють сучасні умови. У корпусі початкової школи кілька кімнат відвели під інклюзивно-ресурсний центр. Там допомагатимуть розвиватися особливим учням. Нині таких у нашій громаді дванадцятеро», — зазначає директор ліцею Людмила Каліберда.

Найбільший шкільний автопарк

Не секрет, що багато в чому якість і комфорт освіти в сільській місцевості залежить від самої можливості дітей потрапити до школи. А для цього громади повинні мати у своєму розпорядженні власний транспорт і використовувати його саме за призначенням. Так, до кінця року сільські й селищні навчальні заклади області отримають 32 нові шкільні автобуси для підвезення учнів і вчителів навіть із найвіддаленіших населених пунктів. Машини закупили за державні й місцеві кошти.

«В області найбільший шкільний автопарк в Україні — 439 машин. Наразі очікуємо прибуття ще 32. Автобуси надходитимуть партіями й одразу відправлятимуться в різні куточки регіону — здебільшого в опорні школи. Нові машини закупили переважно за рахунок державної субвенції. Десяту частину витрат покрили громади», — зазначив директор департаменту освіти і науки ОДА Олексій Полторацький.

Нові «Еталони» отримають заклади освіти Апостолівського, Васильківського, Дніпровського, Криворізького, Магдалинівського, Новомосковського, Петриківського, Петропавлівського, П’ятихатського, Солонянського, Царичанського районів.

Поповнять і шкільні автопарки у громадах: Аулівській, Богданівській, Божедарівській, Верхньодніпровській, Вишнівській, Карпівській, Криничанській, Лихівській, Личківській, Межівській, Миколаївській, Перещепинській, Раївській, Святовасилівській, Томаківській, Українській, Чумаківській, Юр’ївській.

Акцент — на практичних навичках

Як інформують в ОДА, також намагаються не залишити без уваги й питання, пов’язані із закладами профтехосвіти. На сьогодні 55 закладів займаються підготовкою молоді за робітничими професіями. Нині акцент роблять на впровадженні елементів дуальної освіти — коли студент більшу частину навчального часу проводить на виробництві й, окрім теорії, здобуває практичні навички. Зараз із підприємствами співпрацюють уже 24 заклади профтехосвіти. Досвід запозичують у Німеччини, де фахівців готують таким чином більш як 140 років.

«Для того щоб готувати конкурентоспроможних фахівців і розбудовувати наставництво на виробництві, об’єднуємо зусилля роботодавців, держави й навчальних закладів. Адже компанії дедалі більше відчувають потребу в молоді з необхідними навичками», — зазначає заступник голови ОДА Ірина Грицай.

Серед підприємств, які вже впроваджують дуальну систему навчання, — ДТЕК, Павлоградвугілля, Придніпровська залізниця, Інтерпайп, АрселорМіттал Кривий Ріг. І, за даними Федерації організацій роботодавців Дніпропетровщини, 150 роботодавців регіону готові брати участь у впровадженні такої системи.

«Співпрацюємо із Криворізьким залізорудним комбінатом, Центральним і Північним гірничозбагачувальними комбінатами. За такою системою готуємо 170 учнів. Студенти адаптуються до умов виробництва, отримують необхідні професійні навички. Проходять стажування в умовах нових технологій», — розповіла заступник директора Криворізького професійного гірничо-технологічного ліцею Тетяна Стойчик.

Хотілося б на такому позитиві й завершити розмову про підготовку до нового навчального року. Але не вийшло. Виявляється, по-різному готуються. Як, наприклад, ректор одного з університетів Дніпра і його помічник.

Як розповіли «Голосу України» в обласній прокуратурі, їх викрили на хабарі й розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 КК України. Вони вимагали від громадянина неправомірну вигоду в розмірі 50 тисяч за те, що повернуть майно, яке перебуває на території навчального закладу.

«Під час одержання частини неправомірної вигоди в сумі 25 тисяч гривень зловмисників викрили правоохоронні органі, їх затримано в порядку ст. 208 КПК України. Вирішується питання про повідомлення їм про підозру в скоєнні зазначеного кримінального злочину. Триває досудове розслідування», — кажуть у прокуратурі.

Цікавий факт: затриманий помічник ректора саме й відповідав за безпеку, запобігання та виявлення корупції в закладі.

Фото прес-служби Дніпропетровської ОДА.