Вони отримають підвищену суму винагороди — по 25 тисяч гривень за перемогу у кожній із трьох номінацій.

Переможцями стали троє авторів. У номінації «Художня література» — Василь Шкляр, роман «Характерники». Краще науково-популярне видання — книжка вінницької письменниці Людмили Любацької «Каменюк: Postscriptum». Серед авторів дитячих книжок (номінація запроваджена вперше) переміг киянин Володимир Арєнєв, повість-фентезі «Дитя песиголовців».

— У нас рекорд — півсотні чудових книжок, із яких дуже непросто було вибрати тільки три, — зазначив після засідання журі керівник громадської організації «Русалка Дністрова» Михайло Каменюк. — Доводилося проводити повторне голосування у номінаціях «Художня література» та «Дитяча література». В обох із них на першому етапі автори творів набрали порівну голосів.

Голова Вінницької організації Спілки письменників Вадим Вітковський вніс пропозицію додати ще одну номінацію «Поезія». Її одноголосно підтримало журі. «Прикро, що окремі письменники з дуже якісними творами залишилися без винагороди, — поділився з «Голосом України» Вадим Вітковський. — Водночас приємно, що ухвалено рішення про розширення номінації. Майстри поетичного слова можуть уже готуватися до участі у найпрестижнішому в регіоні літературному конкурсі».

Премія заснована організацією Спілки письменників ще у 1981-му. З 1992 року вона має статус Всеукраїнської. Відтоді до участі у фінансуванні долучилася обласна влада. Премія вручається за високохудожні твори, що звеличують гуманістичні ідеали. Лауреати — 41 літератор із різних регіонів країни. Додалося ще дві номінації — «Науково-популярна» та «Дитяча література».

Вінниця.