На знімку: виступає донька письменника Марія Чендей-Трещак.

Другий фестиваль, приурочений відомому закарпатському письменнику, кіносценаристу, громадському діячеві, розпочали з обговорення його життєвого і творчого шляху. Зустріч провели у дворику обласного художнього музею ім. Йосипа Бокшая з трансляцією на площу Театральну.

Насамперед гостей свята привітав міський голова Ужгорода Богдан Андріїв. Потім презентували друге видання книжки спогадів «Іван Чендей у колі сучасників». Письменник Олександр Гаврош зазначив: те, що наразі відомо про Івана Чендея, — лише вершина айсберга.

Літературознавець Сидір Кіраль зазначив, що Чендей цілком заслужено має бути в переліку українських письменників-шістдесятників. Донька митця Марія Чендей-Трещак хотіла би до 100-річчя з дня народження батька (травень 2022 року) видати його щоденники. Присутнім показали і збірку Івана Чендея «Березневий сніг» з автографом письменника, інші видання.

Згодом перейшли до круглого столу «Закарпатці в «Тінях забутих предків», присвяченого 55-річчю прем’єри фільму. Було презентовано й документальну стрічку «Тіні» Івана Чендея» (режисер В’ячеслав Бігун).

Також відбулася зустріч у садибі письменника в Ужгороді, під час якої нагородили лауреатів ІІІ Всеукраїнського літературного конкурсу малої прози імені Івана Чендея. Низка заходів відбудеться і 12 вересня в селищі Дубове — на малій батьківщині письменника.

Проект «Чендей Фест-2020» реалізується в рамках партнерської програми «Культура. Туризм. Регіони» УКФ, Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» та Офісу розвитку малого і середнього підприємництва при Мінрозвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Захід підтримує управління культури міськради, інформує її прес-служба, Міжнародний благодійний фонд імені Івана Чендея та родина письменника.

Фото прес-служби міськради.