— Ми претендуємо тільки на три гектари землі, на які в нас є договори з її власниками, — каже директор агрофірми «Хлібороб» Євген Самодій. — Ще за 16 паїв судитимемося з фермером.

Як так сталося, що та сама земельна ділянка опинилася у користуванні одразу двох суб’єктів господарювання?

Конфлікт особливо загострився напередодні збирання врожаю. На скандальному полі фермер виростив соняшник.

«Голос України» спілкувався з представниками обох сторін конфлікту. Коментарі з цього приводу висловили також представники управління Національної поліції у Вінницькій області, обласної прокуратури та юрист.

«Фермеру забивають «стрілку» особи з кримінальним шлейфом»

— Невідомі люди щодня приїжджають до поля і залишаються там зранку до вечора, — розповів «Голосу України» Геннадій Муравель. — Одного разу приїхали на восьми автомобілях. Коли запитую, що вони тут роблять, кажуть, відпочивають. Я ж здогадуюся, що їм треба. Охороняють... чужий урожай.

За словами фермера, йдеться про ділянку соняшника загальною площею понад 70 га. Ще трохи — і час збирати вирощене насіння. «Злетілися, як вороння, — продовжує співрозмовник. — Чекають чужим поживитися. Не вони, а я засівав поле.

Доглядав за посівами, обробляв, підживлював. Можу підтвердити документами. А от чи вивезу з поля врожай?.. Для цього й поставлені тут ті, які називають себе відпочивальниками, щоб не дати це зробити. Хтось же їм платить за це! Їсти підвозять».

Про те, що в полі зору рейдерів опинилося фермерське господарство (ФГ) «Терра» Тиврівського району, повідомила з трибуни Верховної Ради народний депутат України Ірина Борзова. Історію з фермером депутат назвала детективною.

Сказала, що рейдерам сприяє... поліція. Після виступу в парламенті пані Борзова оприлюднила текст на своїй сторінці у Фейсбуці. Заяви про вчинення протиправних дій стосовно керівника ФГ «Терра» передала в обласне управління поліції та прокуратуру.

За її словами, понад 70 га землі, орендованої цим господарством, незаконно переписали на інших. Уточнила, на кого саме — агрофірму «Хлібороб» цього самого району.

— До фермера телефонують особи з кримінальним шлейфом, забивають «стрілку», — говорила депутат Ірина Борзова.

За її словами, «відомий у вузьких колах «авторитет» пропонує «порішати питання по-тихому». Від такого «наїзду» фермер у відчаї.

«Не віддасте вирощене — самі заберемо»

16 договорів з власниками паїв ФГ «Терра» перереєстрували без відома фермера. Вони перейшли до агрофірми «Хлібороб». Ірина Борзова висловила припущення, що оборудку провели в змові з державним реєстратором. Ось як про це говорила парламентарій: «Реєстрацію провели у Липовецькому районі. Зробила це державний реєстратор Славнянської сільської ради Людмила Чернюк. Вона не «підняла» документи, що підтверджують право на оренду. Адже на момент проведення такої реєстрації заявлені права оренди вже були зареєстровані на ФГ «Терра».

Народний депутат навела ще один факт. Перед реєстрацією до власників паїв приходили люди, серед яких були місцеві поліцейські, які пропонували достроково розірвати договори з ФТ «Терра» і підписати з іншим орендарем. За це пропонували немалі кошти — від 20 до 50 тисяч гривень.

17 серпня цього року до фермера Геннадія Муравля навідалася група людей. Серед них був працівник поліції нинішній і ще один колишній. Вимагали віддати землю й урожай.

— Не віддасте — самі заберемо, — ці слова наводила у своєму виступі Ірина Борзова. Сказане підтвердив у розмові з «Голосом України» Геннадій Муравель. Уточнив фразу одного з приїжджих, який назвався представником служби охорони агрофірми «Хлібороб»: «Віддаси землю з бойовими діями чи без них?..»

З Мін’юсту поки що не відповіли

— На те саме поле нині є два договори на право оренди, — говорить Геннадій Муравель. — Термін укладених нами договорів ще не закінчився, а вже з тими самими власниками паїв підписали договори так звані «хлібороби». Пообіцяли людям великі гроші — от дехто і спокусився на таку обіцянку. Мені одне незрозуміло: як я можу віддати комусь урожай, який сам виростив? Це ж просто все з’ясувати: «Ти сіяв? Ти доглядав поле? То чому ти сюди приїхав і вимагаєш урожай?».

— А що поліція?

— Шарпають час від часу, — говорить фермер. — Відбирають пояснення. Щоразу треба їхати то в поліцію, то в прокуратуру. Уявляєте, скільки восени на полях роботи! У нас ще й ферма в господарстві. Теж потребує постійної уваги. А я іншим зайнятий.

На звернення фермера до Мін’юсту поки що жодної реакції (станом на 11 вересня. — Авт.) За його словами, обіцяли запросити на засідання комісії, де розглядають питання незаконної реєстрації договорів оренди землі, але далі обіцянок справа не пішла.

Зате конкуренти, як бачимо, не сидять склавши руки.

«Це наша оренда...»

Керівник агрофірми «Хлібороб» Євген Самодій підтвердив факт охорони ділянки, на якій росте соняшник. Каже, охороняють тільки три гектари, на які у них договори оренди ще з 2017-го. Але її не повертає фермер Муравель.

— Робимо це для того, щоб зафіксувати факт захоплення й обробітку фермером чужої землі, — говорить пан Самодій. — Це потрібно буде в подальшому як доказ для суду. Коли фермер почне збирати врожай, викличемо на поле поліцію, представників управління земельних ресурсів, щоб зафіксували цей факт. На врожай ми не претендуємо, ми ж це поле не засівали. Однак паї ми орендуємо. У нас, а не в нього, справжні договори оренди. Подамо заяву на самозахоплення землі. Будемо вимагати виплатити компенсацію за неотриманий за ці роки урожай.

Стосовно ще 16 паїв, співрозмовник пояснив, що на момент їхньої реєстрації жодних обмежень не існувало на такі дії державним реєстратором. Як стверджує керівник агрофірми «Хлібороб», доводитимуть це в суді.

10 вересня цього року Тиврівська райдержадміністрація ініціювала зустріч учасників конфлікту. На ній був присутній Сергій Лопатинський, керівник кластеру центрального регіону агрофірми «Кернел Холдинг», яка разом з агрофірмою «Хлібороб» має частку в статутному капіталі ТОВ «Агро Інвест Україна». Пан Лопатинський повідомив, що вони знімають з поля охорону, а далі всі крапки нехай розставить суд.

— Я тільки за це, щоб ситуація знайшла вирішення в суді, — говорить фермер Муравель. — Але ж пан Лопатинський поїхав, а охорона продовжує залишатися край орендованого мною поля. Станом на 11 вересня два автомобілі знову виїхали на чергування.

Поліцейського відсторонили від служби

Обласним управлінням поліції спільно з Управлінням внутрішньої безпеки проводиться перевірка можливої причетності одного з поліцейських до згаданих вище подій. Про це повідомив прес-офіцер обласної поліції Вадим Кобзар.

За його словами, йдеться про поліцейського Гніванського відділення поліції, що в Тиврівському районі. У вересні 2017 року він був звільнений зі служби за порушення дисципліни. Працював у згаданій агрофірмі. У 2020 році за рішенням суду поновлений на службі. На час проведення службового розслідування відсторонений від виконання службових обов’язків.

Стосовно звернення до поліції фермера Геннадія Муравля прес-офіцер повідомив, що в заяві йшлося про підробку договорів оренди на право користування землею. Відомості про це внесено до ЄРДР 20 серпня 2020 року. Розслідування кримінального провадження проводиться за ч. 1 ст. 358 Кримінального Кодексу України (підробка документів, печаток, штампів та бланків...) Перевіряється законність укладання договорів власників паїв з іншим орендарем та оцінка дій державного реєстратора.

Перевіряють дії реєстратора

Письмовий коментар «Голос України» отримав від заступника прокурора Вінницької області Антона Ковальського. «Прокуратурою області розпочато досудове розслідування кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення за ч. 2 ст. 365-2 (зловживання повноваженнями службовими особами, які надають публічні послуги). Перевіряються дії державного реєстратора однієї із сільських рад Липовецького району.

4 вересня 2020 року після проведення відомчого службового розслідування розпочато кримінальне провадження за фактом використання старшим оперуповноваженим одного з відділень поліції службового становища всупереч інтересам служби.

Проведення розслідування доручено територіальному управлінню Державного бюро розслідувань, розташованому в Хмельницькому. Процесуальне керівництво здійснює прокуратура Вінницької області.

Довідково

ФГ «Терра» Геннадій Муравель створив ще у 2003 році. Сам він колишній льотчик цивільної авіації. У господарстві працює родиною. Він з місцевих. Каже, його знають змалку односельці. Частина односельчан повторно продовжила з ним договори оренди після закінчення терміну дії.

Крім рослинництва, ФГ «Терра» займається тваринництвом. Нині ремонтують ще одне приміщення для ферми ВРХ.

Дослівно

«Під час зустрічі в Тиврівському районі до мене зверталися люди, які стверджували, що представники агрофірми «Хлібороб» приїжджали до них і змушували укладати договори на оренду землі. Такі самі факти було озвучено під час зустрічі в обласній державній адміністрації з фермерами краю. Нині їх перевіряють правоохоронні органи».
Голова Вінницької облдержадміністрації

Сергій БОРЗОВ.

Інформація до роздумів

Агрофірма «Хлібороб» заснована у формі ТОВ. Має 99,95% статутного капіталу. Другим засновником і власником є фірма «Кернел Холдинг» (0,05% статутного капіталу). Бенефіціарний власник юридичної особи — Веревський Андрій Михайлович, громадянин України, проживає в Женеві (Швейцарія) (інформація з Інтернет-ресурсу «Опендатабот» станом на 07.08.2020).

Коментар юриста

Олександр Білошкурський, директор юридичної фірми «Консалтинг експерт груп «Діктум-Фактум»:

— Насправді йдеться про протиправне заволодіння майном. 16 паїв, орендованих ФГ «Терра», уже перейшли до агрофірми «Хлібороб». І це за умови, що термін дії договорів оренди на них ще не закінчився.

Тобто факт протиправного заволодіння майном уже має місце. Такі дії підпадають під статтю 206-2 Кримінального Кодексу України (протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації). Нагадаю, кримінальні справи за такою статтею перебувають на особистому контролі міністра ВСУ. Це покладає особливу відповідальність під час їхнього досудового розслідування.

Однак вінницькі правоохоронці відкрили провадження за простішою статтею ККУ — підробка документів, печаток...

Щодо дій реєстратора, то він зобов’язаний використовувати відомості з Державного земельного кадастру про наявність/відсутність зареєстрованих речових прав щодо відповідної земельної ділянки станом до 1 січня 2013 року, коли почав діяти електронний облік. Такою є вимога Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно» (ч. 4 ст. 18). Будь-які пояснення, що договори не були внесені до електронного реєстру, не мають під собою юридичного підгрунтя.

Вінницька область.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.