Документ, зокрема, передбачає, що на вході до дільниць проводитиметься опитування виборців щодо наявності симптомів респіраторних захворювань та температурний скринінг. Крім того, на вході до приміщення виборчої комісії, приміщення для голосування повинні бути антисептики для рук. Також мають бути обладнані місця для централізованого збору та утилізації засобів індивідуального захисту.

На дільницях буде нанесено розмітку, що вказуватиме на дотримання дистанції не менш як один метр. Потоки виборців, на вхід і на вихід, повинні бути розділені. Крім того, рекомендується одночасне перебування виборців у приміщенні з розрахунку не більш як три особи на один стіл для видачі бюлетенів. Стільці, столи, меблі, які використовуються виборчої комісією повинні бути виготовлені з матеріалів, які можна продезінфікувати. Використання тканини на столах не дозволяється.

Водночас члени виборчої комісії повинні дотримуватись фізичного дистанціювання, тобто сидіти на відстані не менш як один метр один від одного, або застосовувати фізичні бар’єри, наприклад, прозорі екрани.

Протирання дверних ручок, поручнів, сидіння тощо дезінфікуючими засобами потрібно проводити не рідше одного разу на 2 години, а вологе прибирання приміщення — не рідше одного разу на 4 години. Оброблювати окремі частини виборчих скриньок також можна, але потрібно не допустити потрапляння речовини та засобів дезінфекції всередину виборчої скриньки.

Самі виборці зобов’язані обробити руки дезінфікуючими засобами перед входом до приміщення, а безпосередньо на дільниці перебувати в масці або респіраторі. Однак члени комісії можуть звернутися до них із проханням тимчасово зняти маску для підтвердження особи.

Рекомендовано також не брати дітей до виборчих дільниць. І користуватися особистою ручкою.

Потурбувався уряд і про виборців, які перебувають на самоізоляції. Вони можуть здійснювати голосування за місцем перебування. Для цього потрібно не пізніше 20-ї години останньої п’ятниці перед днем виборів подати заяву з доданою довідкою медзакладу про стан здоров’я (перебування на самоізоляції). У день голосування таким виборцям необхідно самостійно, не передаючи в руки членам виборчої комісії, показати документ, який підтверджує особу та громадянство України. Члени комісії, які забезпечують голосування за місцем перебування, мають бути в масках, рукавичках, захисному щитку. І після кожного відвідування здійснювати утилізацію засобів захисту.

У документі наголошується також, що засоби захисту повинні мати всі члени виборчої комісії, офіційні спостерігачі, поліцейські, працівники органів, закладів, установ, на території яких розміщено приміщення для голосування та приміщення виборчих комісій.

У разі виявлення випадку COVID-19 в одного із членів виборчої комісії, всі інші члени виборчої комісії можуть продовжувати виконувати свої функції в разі відсутності симптомів респіраторних захворювань. Якщо ж контакту з хворим без застосування засобів індивідуального захисту не вдалось уникнути, то такі члени виборчої комісії від-
правляються на самоізоляцію в порядку, встановленому законодавством.

До роботи на спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я та в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах, членам виборчої комісії, офіційним спостерігачам, поліцейським рекомендується не пізніше, ніж за 72 години до дня виборів, пройти тестування на наявність COVID-19 методом ПЛР.

Після завершення підрахунку голосів і передачі протоколів та бюлетенів для голосування у приміщенні виборчої комісії проводиться заключна дезінфекція.

Тим часом Центральна виборча комісія звернулась до Верховної Ради та Президента з проханням невідкладно розглянути зміни до виборчого законодавства щодо законодавчого врегулювання особливостей організації підготовки та проведення виборів у період дії карантину. Крім того, за словами голови ЦВК Олега Діденка, складнощі виникають також і через низку недосконалостей у деяких положеннях Виборчого кодексу. Ідеться насамперед про необхідність врахування в кодексі змін до адміністративно-територіального устрою, що відбувалися паралельно з реформою виборчого законодавства.