На шпалерах дозрівають грона винограду. Щоб вони набрали кондиції, треба чимало потрудитися. Так само важливо зберегти врожай від птахів та комах, які полюбляють солодкі ягоди. Своїм досвідом діляться садівники.
Грона в сорочках
Володимир Коваленко — уродженець села Торговиці Городенківського району. Майже двадцять років мешкає у Нью-Йорку. Із дружиною Людмилою мають власний будинок, сотку городу. Там є місце для квітів, огірків, помідорів, зелені та винограду. Частина лози — під пластиковим накриттям, що пропускає ультрафіолет. Пізні сорти дозрівають аж у жовтні і тримаються до морозів.
«Ми кожне гроно вбрали в захисні сітки. То чимала праця, бо від одного пагона лози виноград розрісся. Є десь триста грон. Мали літній сорт білого, вже його вирізали, бо він достигав швидше і весь пропадав: то птахи внадяться, то комахи злетяться на солодке. Осінній сорт уже захистили», — ділиться Володимир.
Виноград усюди однаковий. Тобто йдеться не про сорти, а догляд. Отож із Америки переносимося до Городенки.
Приманки із пивом
Заступниця голови клубу «Виноградарі Прикарпаття» Мирослава Романюк — знана в краї майстриня своєї справи. Не лише вміє сама виростити, а й щедро ділиться порадами:
виноградник у нас великий. Особливо цінні сорти захищаємо від комах сітками — кожне гроно окремо. А для решти ставимо приманки;
приманкою може бути копчена риба, просочена інсектицидом, або ж борна кислота з цукром. Оси забирають цю «поживу» та гинуть;
так само можна покласти пляшки зі збродженим пивом. Для цього пластикову пляшку зрізають, наливають до неї приманки і закривають верхньою частиною — горлечком донизу, щоб комахи не вибралися;
варто всі ці приманки часто змінювати, ставити свіжі;
важливо застерегти: приманки не можна робити із цукру чи меду, щоб не привабити бджіл.
Івано-Франківська область.
Фото Володимира КОВАЛЕНКА.