Він розташований безпосередньо біля самого обласного центру. Як зазвичай, цікавилися роботами з будівництва і ремонту доріг, об’єктів ЖКГ і соціальної сфери сільських громад, а також взаємодією місцевої влади з передовими підприємствами територій. Ознайомилися з перебігом поточного середнього ремонту майже чотирикілометрової ділянки дороги Балабине — Малокатеринівка. За словами директора ДП «Місцеві дороги Запорізької області» Геннадія Тимченка, виконано фрезерування старого покриття, демонтаж бар’єрних огороджень, укладання вирівнювального шару, частково встановлено бордюри. Об’єкт готовий наполовину, завершити планують до 15 жовтня.

Наступним об’єктом відвідування став недобудований дитсадок «Теремок» Балабинської селищної ради, який розпочали реконструювати ще сім років тому. А з 2017-го пішли коригування проекту. Нинішнього року з бюджету селищної ради на ремонт на умовах співфінансування виділили 765 тисяч гривень, однак роботи так і не ведуться — для повного їхнього завершення потрібно в одинадцять разів більше.

А поки що в дитсадку змонтовано фундамент під несучі колони й покрівлю будівлі, виготовлено металевий каркас, зроблено вогнезахисні металеві конструкції, на 10 відсотків змонтовано сендвіч-панелі. Загалом планується повноцінний монтаж будівлі з сендвіч-панелей, внутрішнє оздоблення приміщень, будівництво інженерних мереж тощо.
Також у Балабиному відвідали Будинок культури і спорту. Сюди приходять займатися чимало дітей і дорослих з Балабиного, Кушугума, Малокатеринівки і навіть Запоріжжя. На його базі створено зали для заняття боксом, тхеквондо, важкою атлетикою, хореографією, образотворчим мистецтвом і співами. У закладі провели ремонтні роботи й тепер намагаються поступово поліпшити матеріально-технічну базу.

Представники ОДА взяли участь і у відкритті Високогірненського фельдшерського пункту (на знімку), який обслуговуватиме півтисячі жителів Високогірного і Канцерівки Долинської сільради — під нього відвели частину адміністративного приміщення. Ремонт і облаштування стали місцевому бюджету в 119 тисяч гривень, ще 124 тисячі виділили спонсори. Тепер тут прийматимуть лікарі з Долинської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, у якої є сучасний спеціалізований транспорт, придбаний 2017 року за 349,5 тисячі гривень із місцевого бюджету.

Делегація побувала на об’єктах будівництва соціальної інфраструктури на території Долинської і Широківської ОТГ. У Долинському — це ЦНАП, фахівці якого зможуть надавати понад 150 різних послуг. Ще в січні минулого року Долинська сільрада подала заявку на участь у фазі впровадження Програми «U-LEAD з Європою» у частині створення Центрів надання адміністративних послуг — і потрапила у проект. І тепер громада отримає меблі й комп’ютерну техніку для восьми робочих місць. А сам ремонт у приміщеннях провели за рахунок місцевого бюджету. Залишилося лише облаштувати територію й завезти меблі з обладнанням.

Давно потребує розширення Новозапорізька школа I—III ступенів. Тут навчаються 228 учнів, що набагато перевищує її проектну спроможність. Потрібні додаткові приміщення, другий поверх. А поки що виконали ремонти класів, установили сучасні мультимедійні дошки і меблі.

Майже рік у рамках субвенції на розвиток сільської медицини триває будівництво Центру первинної медичної допомоги в селищі Сонячне Широківської ОТГ, вартістю 12,3 мільйона гривень. Чому так довго їх освоюють і коли почне працювати центр, а також хто за це відповідає — має бути з’ясовано. Також у Широкому реконструюють систему опалення. Тут встановлять котел на альтернативному виді палива і замінять теплотрасу до соціальних об’єктів села. Працюють уже майже три роки, залишилося виконати не більш як п’ять відсотків, однак потрібні додаткові кошти. Їх сподіваються все-таки знайти і запустити об’єкт до початку опалювального сезону. Це дасть змогу заощадити кошти, необхідні для роботи котельні з використанням природного газу: основним видом палива стануть пелети з тирси, соломи чи лушпиння соняшнику тощо.

Також підготовлено для навчання за програмою Нової української школи класи в опорному закладі загальної середньої освіти «Розумівська школа» — їх обладнали меблями, інтерактивними мультимедіа, сучасною бібліотекою.

Під час відвідин Біленьківської громади чиновники побували на перевантажувальному терміналі, де ознайомилися з роботою пунктів розвантаження автомобілів, складів для зберігання зерна, лабораторії та вантажного причалу. На підприємстві, що займає п’ять гектарів, працюють понад п’ять тисяч осіб. І це при тому, що всі етапи перевантаження максимально автоматизовано — тому можна швидко приймати три різні зернові культури одночасно.

За участю підприємства на території ОТГ побудували сучасний комплекс очисних споруд, обладнаний системою відеоспостереження, встановили нові споруди 74 опорних конструкцій трикілометрової повітряної лінії електропередач. Крім того, побудували стадіон з натуральним покриттям і автоматичним поливом, обладнали зони відпочинку з дитячим майданчиком, відремонтували дороги й багато чого іншого.

Представники ОДА також побували в Біленьківській загальноосвітній школі I—III ступенів, яку планують зробити опорним навчальним закладом громади. Для цього тут модернізували і поліпшили матеріально-технічну базу. Було замінено 70 відсотків вікон і дверей, обладнано ресурсну і сенсорну кімнати, комп’ютерні кабінети, у класах є інтерактивні дошки, сучасні мультимедіа, медіатека. Перші класи навчаються за програмою Нової української школи в спеціально підготовлених приміщеннях. Нині в 29 класах школи — понад шість сотень учнів.

Останньою зупинкою чиновників стало товариство з обмеженою відповідальністю, яке активно впроваджує системи крапельного зрошення під час вирощування зернових культур.

Фото прес-служби Запорізької ОДА.