Олег Синютка, Микола Княжицький, Руслан Князевич.
 


Голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Верещук представила підготовлений до другого читання законопроект про внесення змін до Закону «Про протимінну діяльність в Україні».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

Народні депутати підтримали постанову про визначення представників Верховної Ради до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі. На своєму першому засіданні конкурсна комісія має обрати голову з числа визначених парламентом членів.

А розпочалося засідання із розгляду змін до статті 6 Закону про Держбюджет на 2020 рік    (№ 3960). Заступник міністра фінансів Василь Шкураков повідомив, що законопроект розроблено для врегулювання ситуації, що склалася на ринку електричної енергії. Зокрема, урядом ведуться перемовини з Європейським банком реконструкції та розвитку щодо можливого залучення фінансування під державні гарантії на поповнення капіталу для підтримки ліквідності ключових державних підприємств енергетичного сектору.

Представник Комітету Верховної Ради з питань бюджету Валерій Лунченко поінформував, що комітет рекомендує взяти запропонований урядом законопроект за основу. Однак під час обговорення народні депутати висловлювали занепокоєння, що йдеться фактично про гроші для поточного фінансування діяльності «Укренерго», а можливостей парламентського контролю за тим, як витрачатимуть кошти, вкрай мало. Як наслідок, законопроект було відхилено.

В цілому ухвалено законопроект про внесення змін до статті 19 закону про лікарські засоби для здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами (№ 3615-1). Документ встановлює основні вимоги до дистанційної торгівлі лікарськими засобами з метою їх імплементації у національному законодавстві та адаптації регулювання даного процесу відповідно до законодавства ЄС. Це дозволить врегулювати правовідносини в сфері дистанційної торгівлі лікарськими засобами та забезпечити захист кінцевого споживача від таких ризиків, як недотримання умов зберігання та перевезення лікарських засобів, порушення процедури їх обігу, включно з можливістю потрапляння до пацієнта неякісних або фальсифікованих засобів тощо. За цей законопроект без жодних дискусій проголосували 258 народних депутатів.

Майже так само злагоджено 317 голосами підтримали й зміни до статті 268 Податкового кодексу, які стосуються звільнення від сплати туристичного збору внутрішньо переміщених осіб (№ 3103). Нині Податковий кодекс встановлює перелік категорій осіб, які не можуть бути платниками туристичного збору, але серед них немає внутрішньо переміщених осіб, хоча очевидно, що їхнє прибуття до того чи іншого населеного пункту і проживання там є наслідком зовнішніх обставин: окупація частини території України, воєнні дії тощо. Але внутрішньо переміщені особи, які продовжують проживати у готелях чи санаторіях, сплачують туристичний збір за місцем свого фактичного проживання. Ухвалений закон змінить таке становище.

Без обговорення 287 голосами схвалили в другому читанні зміни до Бюджетного кодексу щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи (№ 3614).

Новий адміністративно-територіальний устрій базового та районних рівнів потребує відповідних змін правових засад функціонування бюджетної системи, основи міжбюджетних відносин та відповідальності за порушення бюджетного законодавства, наголошують законотворці. Ухвалені зміни дозволять створити належну ресурсну базу для здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на новій територіальній основі.

У першому читанні схвалено зміни до Податкового кодексу щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих виробів сільськогосподарської продукції (№ 3656). Один із авторів цього документа Микола Сольський пояснив, що пропонується знижена ставка ПДВ на рівні 14% при експорті та імпорті живої великої рогатої худоби та свиней, частини молока незбираного, пшениці, жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, насіння льону, соняшнику, ріпаку та свиріпи, насіння та плодів інших олійних культур, цукрових буряків. Це дозволить зменшити додаткове податкове навантаження на виробників цієї продукції, а відтак і знизить вартість сировини для переробників. Таку ініціативу майже одностайно підтримали в Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики, повідомив його представник Мар’ян Заблоцький.

Після перерви парламентарії розглянули та ухвалили в цілому законопроекти: про внесення змін до закону про державний бюджет на 2020 рік щодо автомобільних доріг загального користування та відновлення аварійних мостових споруд (№ 3991); про внесення змін до деяких законів щодо сприяння розвитку фізичної культури (№ 3991); про внесення змін до закону про протимінну діяльність (№ 2618); про розвідку (№ 2412-д).

Під час обговорення у першому читанні проекту змін до деяких законодавчих актів щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права, народні депутати наголошували, що документ стосується військових злочинів, які ось уже протягом шести років вчиняються на окупованій території. Такі злочини не повинні мати строку давності, а винні мають бути покарані, наголошували законотворці. Водночас зверталася увага, що норми цього документа можуть бути використані і як інструмент тиску на наших військових. Хоч законопроект називали одним із найважчих, які доводиться розглядати Верховній Раді цього скликання, документ ухвалено в першому читанні.

Народні депутати включили до порядку денного та розглянули за особливою процедурою проект змін до закону про державну допомогу сім’ям з дітьми (щодо надання одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», № 3006а). Нині це питання регулюється лише постановами Кабміну. Останні зміни, які передбачають монетизацію дитячих наборів, становлять багато труднощів для молодих батьків. Відповідні зміни дозволять врегулювати це питання на законодавчому рівні. Із цим погоджувалися більшість із тих, хто брав участь в обговоренні. Документ підтримали 316 голосами і ухвалили рішення про скорочення термінів підготовки його до другого читання.

У першому читанні розглянуто й зміни до Податкового кодексу щодо заходів, спрямованих на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії (№ 2389). Схвалити його не вдалося, тому законопроект проходитиме процедуру підготовки до повторного першого читання. На доопрацювання відправлено законопроект про внесення змін до Податкового кодексу (№3016-д), які стосуються удосконалення механізму справляння акцизного податку при реалізації тютюнових виробів. У ньому йдеться про унеможливлення закупівлі виробниками акцизних марок наперед з метою здешевлення вартості своєї продукції. Така ж доля спіткала проект змін до деяких законодавчих актів щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади й місцевого самоврядування у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів   (№ 3651). Насамкінець без обговорення народні депутати взяли за основу та проголосували в цілому за законопроект, який стосується обмеження спільної роботи близьких осіб (№ 2203).

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив про створення міжфракційного депутатського об’єднання «За права дітей з особливими освітніми потребами», а також поінформував про виключення з фракції «Слуга народу» Олександра Юрченка.

На початку засідання Голова Верховної Ради Дмитро Разумков привітав із Днем рятівника, який відзначався у четвер. «На жаль, протягом останніх місяців уся держава вкотре побачила, наскільки це важлива, відповідальна, небезпечна і шляхетна професія, — сказав він. — Думаю, ми маємо привітати всіх тих, хто нині стоїть на цьому небезпечному фронті й також захищає нашу державу». Ці слова зала зустріла оплесками.

З днем народження вітали народного депутата Миколу Бабенка.