«Перед Міністерством з питань захисту довкілля та природних ресурсів поставлене завдання із якомога швидшого відновлення руху до ухвалення екологічних ініціатив, які наближають нас до європейських стандартів. На засідання уряду винесено майже два десятки ініціатив, які спрямовані на покращення механізмів та інструментів для дієвого моніторингу та оцінки впливу на стан довкілля», — повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

За словами глави уряду, йдеться про ухвалення низки рішень щодо запуску національного ринку торгівлі квотами парниковими газами. «В рамках Угоди про асоціацію з ЄС Україна брала на себе зобов’язання щодо імплементації низки документів з протидії змінам клімату. І це одна з таких ініціатив та плюс для репутації України як надійного учасника глобальних процесів із боротьби зі змінами клімату та вимога часу. Бо якщо Україна своєчасно не запровадить систему обліку щодо викидів парникових газів, то може постраждати бізнес, який буде змушений платити додаткові податки під час експорту своєї продукції», — сказав прем’єр, назвавши цю ініціативу довготривалим стратегічним планом на сім наступних років.

Щоправда, член Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко зауважила, що підтримані урядом рішення щодо моніторингу та контролю за викидами парникових газів в атмосферне повітря можуть залишитися на папері та «пилом в очі» нашим міжнародним партнерам, адже у проекті бюджету-2021 не передбачено коштів на їхню реалізацію. «Для цього потрібно 6,4 мільйона гривень, але Міністерство фінансів не розуміє базових речей», — зазначила вона.

Реагуючи на цю репліку народного депутата, прем’єр закликав екологічний комітет спільно з урядом визначити питання, які обов’язково мають бути профінансовані, і необхідні кошти буде виділено.

Крім того, уряд підтримав низку документів, які стосуються покращення екології Карпат та збереження карпатських лісів. Зокрема, підтримано проект указу Президента про створення Національного природного парку «Королівські Бескиди» на території Старосамбірського району Львівської області, законопроект про приєднання України до Протоколу про сталий розвиток сільського господарства та сільської місцевості до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, а також законопроект про ратифікацію поправки до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, яка встановлює правові основи для міжнародного співробітництва в Карпатському регіоні у сфері адаптації до кліматичних змін.

Ще один підтриманий урядом законопроект — про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України (щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки) — передбачає встановлення штрафу за завідомо неправдивий виклик рятувальників або швидкої допомоги у розмірі від 3400 до 10200 гривень, а також запроваджує кримінальну відповідальність за порушення вимог техногенної безпеки, якщо воно спричинило виникнення аварії. Крім того, штраф за невиконання приписів та порушення вимог пожежної та техногенної безпеки, який нині становить кілька сотень гривень, пропонується встановити у розмірі від 510 до 10200 гривень. «Пропонуємо запровадити таку вилку штрафів залежно від завданих збитків», — сказав Д. Шмигаль.

Серед інших екологічних рішень уряд також підтримав законопроект про запобігання, зменшення, контроль та усунення забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності.