«Електроенергія з енергії сонця для Вашої родини» — брошура, підготовлена Держенергоефективності за підтримки ЄС у рамках інформаційної кампанії для домогосподарств, які бажають стати енергонезалежними.

Щороку попит на СЕС домогосподарств набирає стрімких обертів, повідомляє Управління комунікації та зв’язків з громадськістю відомства.

Якщо у 2015-му лише приблизно 200 родин в країні використовували сонячні панелі, то вже за п’ять років, на кінець II кварталу 2020 року, — майже 26 тис. сімей.

Обсяг коштів, вкладених родинами в СЕС, сьогодні перевищує 500 млн євро.

У ТОП-3 областей, де встановлено найбільше СЕС, увійшли Дніпропетровська (понад 3400), Тернопільська (більш як 2200) та Київська (приблизно 2000).

Як зауважив т. в. о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура, така популярність СЕС серед домогосподарств пояснюється бажаними можливостями: заощаджувати на рахунках за електроенергію, бути автономними та не залежати від енергопостачальника (за умови встановлення акумуляторного обладнання або комбінування різних технологій).

«Окрім цього, СЕСд — це додатковий стимул для сімей змінювати поведінку на енерго-
ощадну: аналізувати енергоспоживання, користуватися енергоефективною електротехнікою та підвищувати енергоефективність будинку», — підкреслив заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко.

З точки зору енергосистеми важливим є той факт, що СЕСд — це мала розподілена генерація, яка дає змогу використовувати енергію в точці її виробництва, зменшуючи втрати в мережах.

У другій брошурі «Тепло та гаряча вода з енергії довкілля для Вашої родини», розробленій з європейськими партнерами в рамках проєкту ЄС Twinning «Розвиток відновлюваної енергетики в Україні», Держенергоефективності знайомить всіх охочих з перевагами теплових насосів.

Для опалення та нагріву води теплові насоси використовують теплову енергію з повітря, води чи землі.

Як пояснив заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко, теплові насоси також стануть у нагоді для зменшення енергозалежності бюджетних установ.

Наприклад, теплові насоси встановлено в навчальному корпусі та гуртожитку Київського університету ім. Б. Грінченка. Завдяки цьому університет щорічно економить понад 400 тис. грн і має автономне джерело теплової енергії для підігріву води в басейні та безперебійного гарячого водопостачання незалежно від стану теплових мереж міста.