Загалом до Національного переліку цього разу рекомендували занести п’ять елементів НКС, а саме: культуру приготування українського борщу, технологію створення клембівської сорочки «з квіткою», великоднє гуляння «Водити Володара» в селі Розкошівка Теплицького району Вінницької області, борщівську народну вишивку та карпатське ліжникарство.

Голова громадської організації «Інститут культури України», кулінарний експерт Євген Клопотенко на сайті ГО так прокоментував ініціативу щодо внесення приготування унікальної вітчизняної страви до НКС: «Ця ініціатива в мене з’явилася рік тому. Я зібрав однодумців: фольклористів, істориків, аналітиків, людей, які мають стосунок до культурної спадщини. Ми об’єдналися в громадську організацію і пройшли нелегкий процедурний шлях. І сьогодні борщ уже в цьому списку».

Водночас заступник голови «Інституту культури України» Марина Соботюк в інтерв’ю одному з інформагентств зазначила, що протягом року представники організації варили борщ у різних регіонах. Під час експедиції їх найбільше вразив борщ із крові щойно заколеного кабана. «Загалом кожна громада, родина приймали нас охоче. Ми знайшли в кожному регіоні справді унікальні рецепти», — додала вона.

До речі, це може стати першим випадком, коли до Національного переліку буде внесений загальноукраїнський елемент (борщ), а не регіональний.

У міністерстві також наголосили, що вся робота ініціативних людей — це важливий крок в рамках підготовки номінаційного досьє до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, яку здійснює ГО «Інститут культури України».