Під час установчого засідання Комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

На цьому наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук під час установчого засідання Комісії з питань координації виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Виконання зобов’язань вимагає належного інституційно-правового забезпечення та чіткої координації дій усіх органів влади, підкреслив Р. Стефанчук. За його словами, необхідно підвищити рівень реалізації завдань, визначених планом виконання Угоди про асоціацію. Зокрема тих, що покладені на Верховну Раду. «Згідно з урядовим ресурсом «Пульс Угоди», у 2019 році із задач сфери законодавчого забезпечення лише за п’ятьма з 16 напрямів угоди виконано понад 50 відсотків передбачених завдань. Натомість за шістьма напрямами рівень виконання становить нуль відсотків. Це недопустимий підхід», — зазначив Перший заступник глави парламенту.

Для забезпечення ефективного виконання визначених цілей, на думку Р. Стефанчука, потрібен насамперед єдиний системний інституційний механізм, єдине бачення процесу імплементації угоди на рівні парламенту й уряду, які необхідно закріпити законодавчо. Не менш важливим є ефективний парламентський контроль за процесом наближення законодавства та нагляд за якістю гармонізації законодавства України з правом ЄС. «Треба контролювати те, що робимо разом, а не здійснювати функцію стороннього наглядача», — додав Руслан Стефанчук. Він також акцентував на належній якості законопроектів, спрямованих на виконання угоди. Для парламенту важливо отримувати документи з таблицями відповідності положень, що мають включати: норми ЄС, які впроваджуються в законодавство України; пропозиції до проектів з урахуванням цих норм; пояснення, якою мірою (частково чи повністю) мають бути впроваджені положення права ЄС й обґрунтування чому і як ці норми, у разі їх прийняття, застосовуватимуться, і чи буде досягнуто результату, який очікується.

Перший заступник глави парламенту наголосив на необхідності здійснювати оцінку впливу, проводити економічний, соціальний та політичний аналіз наслідків приведення законів та інших нормативно-правових актів у відповідність до acquis ЄС (правом Європейського Союзу). Важливо, за його словами, отримувати інформацію про те, чи погоджені законопроекти, що надходять до Верховної Ради й зазначаються як пріоритетні, з відповідними структурами ЄС на переговорному рівні. Р. Стефанчук наголосив також на тому, що потрібно посилювати рівень координації зусиль між профільними міністрами й урядовим офісом із питань європейської інтеграції, між Кабінетом Міністрів та Верховною Радою.

Насамкінець Р. Стефанчук підкреслив: «Угода про асоціацію між Україною та ЄС залишається дорожньою картою для впровадження амбітної програми реформ у нашій країні. Без відчутного й сталого успіху в її виконанні буде складно забезпечити подальшу підтримку Євросоюзу у впровадженні реформ в Україні».

За повідомленням секретаріату Першого заступника Голови Верховної Ради України.

Фото: kmu.gov.ua