Проблеми планування інженерного забезпечення територій, проектування галузевих схем, будівництва, реконструкції та приєднання інженерних мереж у населених пунктах. Ці питання обговорили учасники круглого столу, організованого Комітетом Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Власне, всі ці проблеми має вирішити проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань приєднання до інженерних мереж». «Це важливий проект з урахуванням того, що це критична больова точка для інвестицій в Україну», — зауважив, відкривши засідання, голова підкомітету з питань будівництва та проектування Олег Дунда. «Всі, хто інвестує в Україну, хто створює нові виробництва, інвестує у створення житла, готельних комплексів, так чи інакше стикаються з цією проблемою. Тим більше, що вона зав’язана на природних монополістах, які керують мережами, до яких бажає доєднатися приватний бізнес», — зауважив він, додавши, що до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування надходить багато скарг відносно складності та непрозорості процедури приєднання.

«Усе це накладається на те, що рік тому було скасовано пайову участь, яка свого часу так чи інакше це питання вирішувала. Основне завдання цього законопроекту — уніфікувати порядок приєднання, вирішити проблемні питання між приватним бізнесом та природними монополістами та проінвентаризувати існуючі мережі в Україні», — зазначив він, закликавши приєднатися до обговорення законопроекту якомога більшу кількість експертів: «Має відбутись публічне обговорення законопроекту і тих питань, які експертна група, можливо, не врахувала».

Таку ідею підтримав і представник Комітету з питань бюджету Андрій Пузійчук. Відзначивши актуальність обговорюваного питання, він зауважив, що проект містить багато неузгодженостей, тож до його обговорення мають долучитися всі учасники процесу: від забудовників і проектувальників до представників монопольних компаній і приватного бізнесу.

Схвально оцінили документ і в Держгеокадастрі. За словами заступника голови установи Євгена Бодрова, після ухвалення законопроект буде складовою національної програми і частиною реформи зі створення Національної системи геопросторових даних.

Обговорення законопроекту відбулось за трьома основними блоками: «Інвентаризація мереж. Відображення мереж на Національному геопорталі та їх охоронних зон в Державному земельному кадастрі. Інтеграція електронних систем (геоінформаційних систем підприємств — Містобудівний кадастр — електронний кабінет забудовника); «Недоліки та переваги різних моделей забезпечення лінійної складової приєднання до інженерних мереж. Взаємодія операторів та замовників будівництва»; «Строки розроблення підзаконних нормативно-правових актів. Реалізація підприємствами та органами місцевого самоврядування заходів по створенню геоінформаційних систем та інвентаризація мереж».

За результатами дискусії учасники круглого столу домовились продовжити роботу над законопроектом, провести додаткові консультації та подати свої пропозиції робочій групі з підготовки законопроекту.