Коронавірус — не вигадка і не іграшка, це серйозна загроза! Саме тому Верховна Рада абсолютною більшістю голосів ухвалила постанову про необхідність негайного створення Національного штабу протидії коронавірусу, який має очолити Президент. Про це написала на своїй сторінці у Фейсбуці заступник Голови Верховної Ради Олена Кондратюк (на знімку).

«Ще на початку пандемії пропонували відкинути політичні чвари та об’єднатися всім фракціям, всім інституціям заради стримування ковіду», — зазначила Олена Кондратюк. Тому, на її переконання, треба терміново вжити комплекс заходів для того, щоб стримати рекордні темпи поширення коронавірусу і не допустити повного локдауну України.

Зокрема, постановою передбачено:

— підвищення зарплат на 300 відсотків для всіх медиків та немедичного персоналу, які задіяні в лікуванні ковіду;

— уряду також доручається забезпечити обов’язкове медичне страхування для медиків у розмірі 15 прожиткових мінімумів;

— має відкритися єдина гаряча лінія для повідомлення про симптоми коронавірусу та виклику невідкладної бригади допомоги;

— передбачається безплатне масове тестування населення та безплатні ліки та аналізи для тих, хто захворів.

— у кожній лікарні та пункті Швидкої допомоги має бути створено місячний запас усього необхідного для лікування коронавірусу: кисню, ліків, захисних засобів та багато іншого.

— уряд повинен терміново передбачити відповідні кошти на всі ці заходи.

Спільне завдання, переконана заступник Голови Верховної Ради, — не довести ситуацію до краху медичної системи, коли кількість випадків зараження стане такою, що лікарі фізично не зможуть надати допомогу всім, хто її потребує. Тому кожен може зробити свій внесок, щоб цього не сталося. Маска, дистанція, антисептик, триматися подалі від великих скупчень людей на вулиці та у приміщеннях. «Це прості рішення, які не тільки врятують життя, а й дадуть змогу уникнути вимушеного жорсткого карантину, від якого постраждають усі українці», — резюмувала заступник Голови Верховної Ради.