Україна стала першою державою, яка прийняла Національний план дій у період збройного конфлікту. Він був ухвалений у лютому 2016 року і його дія завершується у 2020 році.

Про це заявила заступниця голови Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Неля Яковлєва під час відеоконференції з нагоди 20-ї річниці прийняття резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

Учасники обговорили міжнародний досвід впровадження резолюції, підсумки реалізації Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2020 року, залучення жінок до процесів миротворення та інші актуальні питання.

Неля Яковлєва зазначила, що сьогодні стоїть завдання сформувати новий план дій.

«Спільне завдання, яке стоїть перед нами усіма, де б ми не працювали, — це підвищення залучення жінок до миротворчих процесів на міжнародному, національному і регіональному рівнях. Це важливо для наближення завершення міжнародного збройного конфлікту і закладення основ постконфліктного миробудівництва», — наголосила вона.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова окреслила проблеми у сфері захисту осіб, які постраждали внаслідок військового конфлікту на сході України, відзначивши, що найбільшою мірою вони стосуються жінок.

За її словами, станом на початок жовтня 2020 року в Україні обліковано 1,5 млн внутрішньо переміщених осіб, з них майже 58% — це жінки.

«Наступний Національний план дій з виконання резолюції 1325 має передбачити: дієвий механізм забезпечення повної та рівноправної участі жінок і чоловіків у прийнятті рішень на всіх етапах миробудування, включаючи участь у мирних переговорах, реінтеграції та примиренні, запобігання конфліктам, попередження насильства за ознакою статі тощо», — зазначила Л. Денісова.

На важливості залучення жінок до встановлення стійкого миру, зокрема, в якості медіаторів, зупинилася і голова офісу ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова. «Їх включення в запобігання конфліктів та встановлення миру дає суттєві результати», — сказала представниця ООН.

На її думку, новий Національний план дій «Жінки, мир, безпека» може слугувати важливим знаряддям для прискорення повноцінної участі жінок у створенні стійкого миру та безпеки в країні.

Учасники відеоконференції наголосили на важливості подальшого виконання вимог резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» як ключового документа у сфері дотримання прав жінок в умовах конфліктів та залучення їх до миротворчого процесу.