Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики розглянув на своєму засіданні ситуацію щодо рішення уряду про створення Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей і затвердження її голови та членів.

Нагадаємо, що в липні цього року Верховна Рада ухвалила Закон «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор». Однак в ньому було допущено колізію щодо створення комісії, адже частини 2 та 3 статті 7 по різному визначають, хто здійснює конкурсний добір до неї.

«Так сталося, Верховна Рада помилилася. Закон дуже одіозний і непростий», — сказала Альона Шкрум, зауваживши, що у цій ситуації Кабінет Міністрів мав би звернутися до Верховної Ради за роз’ясненнями, а не обирати членів комісії за нормою, яка більше подобається.

Як повідомив голова комітету Данило Гетманцев, 21 жовтня уряд без проведення конкурсної процедури затвердив на посаду голови Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей Івана Рудого та двох із шести членів комісії — Олену Водолажко і Євгена Гетьмана. На решту посад членів комісії оголосили додатковий добір.

За словами міністра Кабінету Міністрів Олега Німчинова, який є відповідальною особою для проведення співбесід із кандидатами на ці посади, уряд керувався передбаченим Законом «Про державну службу» порядком проведення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби категорії «А». Оскільки на період дії карантину дію цього закону в частині проведення конкурсу на посади державної служби зупинено, то особи на такі посади призначаються за механізмом добору, шляхом проведення співбесід.

На думку заступника голови комітету Олександра Дубінського, створення Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей у незаконний спосіб може призвести до анулювання всіх її рішень у подальшому. «Це важливо, бо ліцензії, які отримають інвестори, можуть бути анульовані, — наголосив він. — Ми ставимо під загрозу інвесторів через те, що хтось у Кабміні не прислухався до голосу розуму і вирішив трактувати закони як захочеться. Це порушення закону, принципів Конституції».

Перший заступник голови комітету Ярослав Железняк також зауважив, що Кабмін, вирішивши так креативно трактувати закон, перевищив свої повноваження. Крім того, це створює прецедент для перекручування урядом того, що приймає парламент. «Це відкриває скриньку Пандори», — наголосив він, додавши, що порядок призначення на посади на основі співбесід взагалі має бути скасований.

Члени комітету переконані: поки не буде врегульовано колізію в законі, поки не буде визначено єдиний порядок призначення або відбору членів ігорної комісії, жодних призначень чи відборів не може бути.

Тож у комітеті вирішили насамперед створити робочу групу на чолі з Олегом Марусяком для підготовки змін до закону. Крім того, комітет звернеться до Кабміну за роз’ясненнями щодо проведених співбесід та призначення членів і голови ігорної комісії. Очевидно, що ця ситуація стане предметом обговорення щонайменше ще одного засідання комітету, адже, ухвалюючи закон, парламент ставив за мету вивести ігорний бізнес із тіні й наповнити бюджет, встановивши прозорі правила для всіх. Натомість може спричинити хаос для інвесторів, звернення із судовими позовами та скандали.

«Це точно не в інтересах тих, хто підтримував закон, як, власне, й тих, хто був проти нього. Кабмін має діяти в рамках закону. До комісії з такими повноваженнями мають потрапляти люди з ідеальною репутацією та за ідеальними процедурами. Щоб не було навіть зачіпки для критики», — констатувала Альона Шкрум.

Комітет також розглянув ситуацію, яка склалася із Законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців», який 14 липня 2020 року було ухвалено Верховною Радою і вже підписано Президентом.

Як поінформував Ярослав Железняк, народна депутатка Ніна Южаніна звернулася до правоохоронних органів та до комітету, оскільки, на її думку, відбулася підробка тексту закону і він не відповідає рішенням, ухваленим під час розгляду проекту закону в другому читанні в сесійній залі.

Після обговорення цієї ситуації комітет постановив: порушень законодавства при підготовці тексту проекту закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб-підприємців» для підпису Голови Верховної Ради не виявлено.

Скріншот відео.