Верховна Рада України та Президент швидко відреагують на ситуацію щодо рішення Конституційного Суду про визнання неконституційними окремих положень Закону «Про запобігання корупції» та кримінальної відповідальності за недостовірне декларування. Про це заявив журналістам Голова Верховної Ради Дмитро Разумков перед початком робочої програми візиту до ФРН, повідомляє «Укрінформ».

«Думаю, буде достатньо швидкою реакція як з боку парламенту, так і з боку Президента, і ми будемо вирішувати, найімовірніше, на законодавчому рівні, доопрацьовувати ті механізми, які є сьогодні, для того щоб ця система продовжувала працювати. Ми будемо це у достатньо швидкому режимі вирішувати, тому що дозволити собі сьогодні її зруйнувати не може ні влада, ні держава в цілому», — наголосив Д. Разумков.

За його словами, це особливо важливо з огляду на заяву НАЗК про те, що це рішення КСУ блокує призначення керівних кадрів в органи влади, у тому числі переможців місцевих виборів. Це паралізує вертикаль місцевого самоврядування, і в умовах децентралізації призведе до розбалансування вертикалі влади в державі, переконаний Голова Верховної Ради, назвавши «неприпустимим» тиск на будь-яку гілку влади, в тому числі судову.

«Але якщо виходити з антикорупційної реформи, вона для держави більш ніж важлива», — зазначив Д. Разумков і наголосив на важливості зберегти досягнення останніх років, щоб зробити систему боротьби з корупцією більш відкритою. «Це все маленькі, але важливі кроки для досягнення головної мети — подолання корупції в державі Україна», — підкреслив він.

Водночас Голова Верховної Ради повідомив журналістам, що проект державного бюджету парламент розгляне наступного тижня, а до кінця року документ буде прийнято.

«Думаю, в понеділок відбудеться засідання комітету, ми побачимо таблицю пропозицій, наступного тижня можемо розглянути бюджет», — розповів він додавши: «Якщо нічого не зашкодить, адже минулого разу комітет не засідав через пандемію».