У ході розмови глава парламенту підкреслив, що партнерські відносини з Німеччиною є пріоритетним напрямом міжнародної парламентської діяльності та зовнішньої політики України.

«Жодне принципове рішення в Україні не може бути ухвалено без обговорення і підтримки у Верховній Раді. Так само, як і в Німеччині, — адже Бундестаг грає провідну роль у політичній системі країни. Саме тому налагодження тісних і плідних контактів між парламентами — одне з ключових питань порядку денного у відносинах України та Німеччини», — заявив Голова Верховної Ради України. За його словами, німецькі партнери мають отримувати об’єктивну і незаангажовану інформацію про події в Україні.

Дмитро Разумков подякував Німеччині за постійну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, за дотримання політики невизнання окупації Криму, а також за продовження санкцій проти Російської Федерації. Глава парламенту зазначив, що, Україна зробить усе від неї залежне для повернення кордонів нашої держави до міжнародно визнаних, і додав, що не менш важливим залишається питання щодо майбутньої інтеграції тимчасово окупованих територій до України.

Голова Верховної Ради підкреслив: Україна високо цінує зусилля Німеччини у «Нормандському форматі», спрямовані на досягнення довгоочікуваного миру на Донбасі, та наголосив, що наша держава щодня платить величезну ціну, відстоюючи власні кордони зі зброєю в руках. Зі свого боку Президент Бундестагу Вольфґанґ Шойбле запевнив, що Німеччина продовжуватиме санкційну політику доти, поки РФ не виконає взяті на себе зобов’язання в рамках Мінських домовленостей.

Крім того, під час зустрічі обговорювали питання безпекової ситуації в регіоні та виклики, перед якими опинилася Україна, зокрема й ситуацію в Білорусі. Дмитро Разумков за-значив, що Україна поділяє занепокоєння ЄС та інших демократичних країн, а також їх оцінки щодо перебігу президентських виборів у Білорусі.

Також під час зустрічі сторони обговорили шляхи взаємодії Бундестагу та Верховної Ради в умовах пандемії.

***

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зустрівся з Федеральним міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом (на знімку).

Глава парламенту висловив вдячність Німеччині за підтримку територіальної цілісності та суверенітету України і сталу позицію в рамках «Нормандського формату». «Ми позитивно оцінюємо докладені німецькою стороною зусилля для його поновлення та функціонування», — підкреслив він.

Дмитро Разумков також зазначив, що для України важлива співпраця в рамках ОБСЄ. Він додав: ключовим інструментом у розпорядженні ОБСЄ й надалі є Спеціальна моніторингова місія (СММ), зауваживши, що Україна потребує більшої присутності СММ на неконтрольованій частині Донбасу.

Глава парламенту нагадав, що режим тиші на Донбасі було встановлено з 27 липня, проте, на жаль, сьогодні він був порушений бойовиками, в результаті чого загинули двоє українських військово-
службовців.

Під час зустрічі також обговорювалося питання щодо анексії Криму та порушення міжнародного гуманітарного права на півострові.

Дмитро Разумков окремо подякував Гайко Маасу за підтримку Федеральним урядом Німеччини надання Північноатлантичним альянсом Україні статусу партнера НАТО з розширеними можливостями. А також відзначив вагому допомогу Німеччини нашій державі на шляху впровадження необхідних реформ у багатьох сферах.

Крім того, сторони обговорили варіанти міжпарламентської співпраці, зокрема, практику проведення в онлайн-режимі спільних засідань комітетів у міжнародних справах та у справах ЄС і відновлення формату особистих зустрічей після подолання пандемії.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут