Пандемія внесла свої корективи в його роботу — від традиційного теплого живого спілкування у камерному форматі приміщення Українського католицького університету цьогоріч довелося відмовитися і перейти на цифрову платформу.

Суттєво змінилася й сама структура дискусій. Хоча на чільному місці залишилася тема світової безпеки, загрози, перед якими опинилося людство через поширення COVID-19, наскрізно пронизують кожну дискусійну панель. Та все ж незмінними залишилися співголови форуму — заступник Голови Верховної Ради восьмого скликання Оксана Сироїд та генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес. А з ними й атмосфера повної довіри та єднання у спільному пошукові правильних рішень.

«Пандемія — це безпрецедентний виклик перед нашими націями. І вона має надзвичайний вплив населення та економіку, — зауважила в своїй промові заступниця помічника Генерального секретаря НАТО з питань публічної дипломатії та комунікації Кармен Ромеро. — Ця глобальна криза показує, як те, що розпочалося з іншого боку світу, може мати надзвичайний вплив на нас усіх — на НАТО і на такі партнерські країни, як ви, Україна». За словами експерта, коронавірусна хвороба суттєво збільшила ризики. Протягом останніх семи років жодна із безпекових загроз не зникла, а навпаки посилилася, наголошує представниця НАТО. «Коронавірус нагадав нам про те, що мусимо завжди бути готовими до непередбачуваного», — сказала експерт. Вона повідомила, що Генеральний cекретар запровадив місію НАТО-2030, у рамках якої альянс буде підсилено. «НАТО повинне залишатися сильним мілітарно, але також і глобально, — сказала К. Ромеро. — Ми знаємо, що потужне військове забезпечення є важливим елементом безпеки, але наша військова складова не може бути сильною без сильного та відпірного суспільства».

Учасники першої панелі, під час якої обговорювали, власне, виклики для міжнародної безпеки у зв’язку з поширенням COVID-19, висловлювали стурбованість тим, що країни-агресори вже нині можуть обдумувати, як саме використати загрози пандемії на рівні з ядерною зброєю. Зокрема, таку думку висловив професор Краківського університету, генерал-майор Богуслав Пацек. Професор Національного університету оборони та асоційований професор Національної школи політичних та адміністративних студій в Бухаресті Юліан Кіфу звернув увагу на те, що люди, які під час карантину змушені залишатися вдома, значну частину часу проводять у мережі, а відтак стають відкритим об’єктом для різноманітних пропаганд. А президент української спілки психотерапевтів Олександр Фільц звернув увагу на те, що доволі чільне місце в безпековому сенсі найближчим часом займе не фізична чи соціальна, а ментальна безпека. Йдеться про можливість захиститися від неправдивої інформації та відокремити правду від потоку фейків.

Співголова форуму О. Сироїд висловила задоволення дискусією на цій платформі. Мовляв, вона відобразила переживання, в яких перебуває дуже багато людей. «Глобальні екологічні виклики, які ставлять під загрозу життя людства, стануть тим об’єднавчим фактором, який змусить країни до глобальної співпраці, — зазначила політик. — На фоні загальнолюдських загроз, регіональні суперечки будуть відходити на другий план. Саме турбота про Землю може стати загальнолюдською об’єднавчою цінністю ХХІ століття».

Наступною темою для обговорення в рамках форуму стане безпечний та процвітаючий район Чорного моря. Цим панелям буде присвячено два дні. «Голос України» інформуватиме про хід дискусій.