Після того як ЦВК опрацювала 100 відсотків бюлетенів, було оголошено, що Санду набрала 57,75% голосів, а чинний президент Ігор Додон — 42,25%.

Явка під час другого туру була значно вищою, ніж під час попереднього, і становила 52,78%. Особливу активність виявили громадяни Молдови, які голосували за кордоном, де за Санду віддали голоси 92,86%, а за Додона — 7,14%, інформує молдовське агентство NewsMaker.

У неділю чинний президент Молдови Ігор Додон, незважаючи на результати екзит-полів, які віддали перевагу Санду, оголосив про свою перемогу, однак уже в понеділок після підрахунку голосів він привітав суперницю. «Попередній підрахунок голосів показав, що мій опонент виграв. Я попередньо вітаю її», — сказав Додон, але пообіцяв «захистити голоси своїх виборців», оскільки, за словами президента, його передвиборчий штаб фіксував порушення під час виборів.

Однак, попри впевнену перемогу з перевагою у 15%, президентство прозахідної реформаторки Санду не буде легким, оскільки в парламенті та відповідно в уряді більшість нині належить політичним силам, які підтримують політику Ігоря Додона. І саме вотум недовіри парламентської більшості став торік причиною відставки Санду з посади прем’єр-міністра.

На відміну від Ігоря Додона, відвертого симпатика Росії, Майя Санду орієнтована на співпрацю з ЄС, є однозначним прибічником розвитку добросусідських відносин з Україною, називає дії РФ проти України агресією, а анексію Криму — окупацією.

Президент України Володимир Зеленський уже привітав Майю Санду з перемогою.

Фото із сайту DW.