Такі оновлені дані вчора вранці навів правозахисний центр «Вясна». Це найбільша кількість затримань за один день від початку протестів. Загалом від серпня, за даними «Вясни», затримали понад 25 тисяч осіб.

Серед затриманих були й журналісти. За інформацією Білоруської асоціації журналістів, 15 листопада у відділення міліції доставили і щонайменше 23 співробітників ЗМІ, серед яких і гендиректор відомого московського видавництва «Время» Борис Пастернак. Також серед затриманих відомі в країні медики — заступник директора Республіканського центру онкології та медичної радіології, кандидат медичних наук Павло Моісєєв, начальник операційного відділу того ж центру, кандидат меднаук Андрій Палуянчик. За даними правозахисників, більшість затримань відбувалися в Мінську, де силовики в чорному застосували сльозогінний газ і світлошумові гранати, щоб розігнати тисячі демонстрантів. Також людей затримували в інших містах: Гомелі, Гродно, Могилеві, Бресті та Новополоцьку.

Акції 15 листопада відбувалися під гаслом «Я виходжу». Це останні слова, які перед смертю надіслав друзям у мессенджері 31-річний Роман Бондаренко, жорстоко побитий невідомими у масках на так званій Площі Змін у Мінську 11 листопада. Через кілька годин після інциденту міліція привезла Бондаренка до лікарні, де він уже не вийшов зі стану коми. Його смерть лікарі констатували ввечері 12 листопада.

Наприкінці денних заходів у Мінську була зачищена Площа Змін, заявлена кінцевим пунктом недільного маршу протесту. Після зачистки силовиками комунальники прибрали всі квіти і свічки з народного меморіалу Роману Бондаренку.

Протести в Білорусі розпочалися 9 серпня, одразу після президентських виборів. Учасники акцій вважають вибори сфальсифікованими. Центральна виборча комісія оголосила переможцем Олександра Лукашенка, який керував Білоруссю з 1994 року. Захід не визнав результатів виборів і застосував санкції проти білоруських чиновників, інформує «Радіо Свобода».

 Фото: Уніан