Олена Кондратюк.

 


Юрій Арістов, Микола Сольський, Ярослав Железняк, Юлія Тимошенко, Олександр Корнієнко.

Погоджувальна рада

Учорашнє засідання Погоджувальної ради через хворобу на коронавірус Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова та його Першого заступника Руслана Стефанчука відбувалось під головуванням заступниці Голови Верховної Ради Олени Кондратюк. Дмитро Разумков звернувся до учасників засідання через відеозв’язок. Він подякував усім за підтримку в тяжку хвилину хвороби.

«Я продовжую працювати з дому, але далеко не все можна робити в такому форматі. Саме тому минулого тижня я видав розпорядження про тимчасове покладання обов’язків Голови Верховної Ради на свого заступника Олену Кондратюк», — повідомив він і, наголосивши на професійності пані Олени, зауважив: «Ті виклики, які перед нею повстали, потребуватимуть і вашої підтримки також. Я переконаний, що Верховна Рада, як уже неодноразово було в історії нашої держави, зможе об’єднатися навколо вирішення глобальних питань, кризових моментів, які сьогодні ми всі відчуваємо і бачимо в країні. Це і ковід, і економічна ситуація, і конституційна криза, і багато інших викликів, які повинні бути подолані у першу чергу за підтримки Верховної Ради».

Щодо COVID, то, за словами Д. Разумкова, сьогодні конче необхідно об’єднатися без політики навколо того, що може і вміє робити Верховна Рада — вирішувати проблеми суспільства і долучитися до цього процесу в рамках своєї компетенції, а іноді й виправити помилки, які було зроблено іншими.

Торкнувшись конституційної кризи, політик нагадав, що за його ініціативи було розроблено законопроект № 4304, який підтримали майже всі політичні сили і це була швидка консолідована реакція парламенту на те, що відбулось. «Його завдання було — швидко відреагувати і вивести ситуацію зі статусу КВО і вже далі напрацьовувати спільну законодавчу ініціативу, яка б допомогла вийти з цієї кризової ситуації. Цей законопроект залишається актуальним і сьогодні», — зауважив Д. Разумков, додавши, що нині відбувається певне гальмування і блокування цього процесу з боку тих чи інших політичних сил і груп. «Але я впевнений, що паралельно з цим процесом ми повинні переходити до другого етапу — створити робочу групу, яка розпочала б напрацьовувати законодавчі ініціативи, які ми планували. Упевнений, що Олена Костянтинівна запустить цей процес і модеруватиме його за допомогою депутатського корпусу. Думаю, що тут ми не можемо займати позицію страуса і робити вигляд, що проблема минеться без нас».

Звертаючись до колег, Д. Разумков наголосив: «Важливо, щоб парламент продемонстрував консолідованість. Ми повинні продемонструвати і державі, і суспільству, що ми вміємо, можемо і знаємо як досягати результату».

У свою чергу в. о. глави парламенту Олена Кондратюк висловила переконання, що у вкрай складній ситуації, яка склалась в Україні, парламент, як інституція, продовжить ефективно працювати.

Вона нагадала, що до виконання обов’язків Голови Верховної Ради вона стала з 12 листопада і запевнила: «У моїй роботі не буде жодної інтриги. Я працюватиму відповідно до Конституції, законів та Регламенту Верховної Ради. Моїм обов’язком разом з апаратом парламенту буде забезпечити стабільну, ефективну та відповідальну роботу законодавчого органу в інтересах громадян».

У цьому контексті вона наголосила, що народні депутати мають поставити прямі й чесні запитання урядовцям, щоб з’ясувати, чи розуміють вони свою відповідальність за життя людей і який у них врешті-решт план боротьби з пандемією і чи є він у них взагалі?

«Українські підприємства та громадяни мають бути впевнені, що уряд діє в їхніх інтересах. Насамперед це повне несприйняття так званого карантину вихідного дня, який було запроваджено без консультацій із парламентом та громадянами, без наукового підтвердження. Не може бути таких державних рішень, які створюють преференції одним, але знищують малий і середній бізнес. Ми навпаки маємо підтримувати тих, хто працює, заробляє гроші і сплачує податки. Саме тому я пропоную розглянути цього тижня законопроект № 4313, яким ми йдемо назустріч ФОПам», — зауважила О. Кондратюк, нагадавши, що це спільний законопроект, відправлений на повторне перше читання. Водночас вона висловила сподівання, що комітет його розгляне після Погоджувальної ради і дала відповідне доручення голові комітету.

Торкнувшись неготовності медичної системи до другої хвилі коронавірусу, яка зростає, вона запропонувала запросити у вівторок до парламенту главу уряду разом з усіма урядовцями і почути від них бачення виходу з карантину, а також стан виконання постанови Верховної Ради про заходи протидії поширенню коронавірусу та захисту всіх систем життєдіяльності країни від негативних наслідків пандемії. «І найголовніше, чому замість виконання цієї постанови, яка дає уряду чіткий план дій та кроків, які необхідно зробити для посилення спроможності медичної системи протистояти COVID, Кабмін вдався до так званого неоднозначного рішення, яке ставить багатьох громадян у безвихідне становище», — сказала головуюча і повідомила, що за її підписом та керівників усіх фракцій та груп зареєстровано постанову № 4381 про рекомендацію скасувати карантин вихідного дня.

Водночас вона закликала керівників місцевих органів влади не вдаватися до конфронтації і відповідально ставитися до впровадження антикарантинних заходів. «Конфронтація центру і регіонів є руйнівною для держави. Якщо Кабінет Міністрів прийняв таке рішення, його треба виконувати. Переконана: правила карантину, як і закони, мають бути однаковими для всіх», — сказала політик. Тому О. Кондратюк наголосила на важливості розгляду ще однієї постанови     № 4320 про своєчасне інформування громадян у разі посилення протиепідеміологічних заходів з метою належної підготовки до такого посилення.

Щодо конституційної кризи, то рішення для її вирішення, за словами О. Кондратюк, потребують ретельної підготовки у Верховній Раді: «Парламент — це та інституція, яка має шукати і забезпечувати конституційний, правовий, законний та легітимний вихід із ситуації. Саме тому я підтримую ініціативу про створення робочої групи на базі Комітету з антикорупційної політики.

Туди мають увійти представники всіх політичних фракцій та груп, які зацікавлені у вирішенні конституційної кризи».

Олександр Корнієнко («Слуга народу»), зауваживши, що всі питання порядку денного, порушені заступницею глави парламенту, дуже важливі, зазначив, що з огляду на одне пленарне засідання, має бути певна пріоритетність у розгляді питань і треба встигнути розглянути основні засадничі речі, які хвилюють суспільство. Він підтримав пропозицію щодо звіту уряду, водночас зауваживши, що акцент має бути зроблено на виконанні постанови Верховної Ради, яка була ухвалена 20 жовтня.

Також підтримав внесення до порядку денного постанов про завчасне інформування громадян у разі посилення карантину та про скасування карантину вихідного дня. Проте чи голосувати за них, фракція ще визначатиметься у понеділок на зібранні.

Співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко, зауваживши, що Верховна Рада нині працює в надзвичайних умовах, назвав абсолютно правильним рішення ефективно відпрацювати день і далі працювати у режимі засідання комітетів.

Схвально співголова фракції оцінив також законопроект щодо підтримки ФОПів, скасування карантину вихідного дня, водночас наголосивши на необхідності ухвалення низки соціальних законопроектів.
Ірина Геращенко, співголова «Європейської солідарності», привітавши Майю Санду з обранням на посаду президента Молдови, зауважила, що ці вибори яскраво свідчать: ера популізму закінчується в усьому світі.

Підтримавши законопроекти глави парламенту щодо розв’язання конституційної кризи, щодо підтримки ФОПів, народний депутат запропонувала включити до порядку денного також законопроекти, напрацьовані представниками фракції, №№4296, 4232, 4022, які допомагають вирішити питання цільового використання ковідних коштів. Ще І. Геращенко зажадала створення у парламенті низки ТСК, зокрема, щодо шокуючих заяв пана Уманського, який розповів про «велике крадівництво і залучення до них представників влади», та по «вагнерівцях», тим більше після інформації про зрив операції спецпризначенців, які мали звільнити заручників.

Голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко наголосила, що їх політична сила проти критиканства, адже епідемія нині набуває такого масштабу, що ніхто не може стояти осторонь. У контексті звіту уряду, то, за словами політика, це має бути не загальна інформація, а реальний звіт по кожному пункту ухваленої парламентом постанови. «Якщо вони не виконані, а вони не виконані, то Верховна Рада має дати оцінку роботі уряду», — сказала вона.

Ю. Тимошенко закликала також створити ТСК, щоб відстежити, як використовують кошти з ковідного фонду, передані на дороги.

Ярослав Железняк, фракція «Голос»,  підтримав якнайшвидше ухвалення проекту Дмитра Разумкова про повернення е-декларування та децентралізаційного законопроекту № 3651-д.

Тарас Батенко, група «За майбутнє», зауважив, що нині парламент, як ніколи, має бути консолідованим. Він підтримав скасування карантину вихідного дня, бо це не працює.

Підбиваючи підсумки засідання Погоджувальної ради, Олена Кондратюк у контексті створення робочої групи з вирішення конституційної кризи закликала депутатські фракції та групи підготувати списки народних депутатів, які вони делегують до групи. «Робоча група має напрацювати три законопроекти: внесення змін до закону України про запобігання корупції, зміни до Кримінального кодексу та закону щодо Конституційного Суду України. Тоді ця робоча група буде абсолютно комплексною, збалансованою та вирішить усі питання, які перед нами стоять», — констатувала заступниця Голови Верховної Ради.