Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування на засіданні, яке проходило в режимі відеоконференції, розглянув проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№ 4314).

Як поінформував голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, документ розроблено з метою створення умов для забезпечення доступу населення України до безпечних, якісних та ефективних вакцин проти COVID-19. Пропонується, зокрема, скоротити строки затвердження клінічних випробувань та проведення державної реєстрації для вакцин або інших медичних імунобіологічних препаратів для специфічної профілактики коронавірусної хвороби (COVID-19). А також подовжити строки дії закону України № 539-IX, що передбачає аналогічні положення для лікарських за-собів для лікування COVID-19 до кінця карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України.

За словами однієї із співавторів проекту, народного депутата Ольги Стефанишиної, у світі проводять сотні випробувань вакцин і є вже презентації, в яких доводять їх ефективність. Однак досі Україна не була долучена до цього процесу, оскільки реєстрація протоколів для проведення клінічних випробувань у нашій країні нині триває майже п’ять місяців. Законопроектом пропонується скоротити терміни реєстрації для проведення клінічних ви-пробувань до семи днів. Вона наголосила, що скорочення термінів стосується лише реєстрації, а випробування відбуватимуться із дотриманням усіх стандартів. Також до семи днів пропонується скоротити реєстрацію вакцини, що дасть змогу Україні якомога швидше отримати ефективну вакцину.

Представники Міністерства охорони здоров’я не висловили за-уважень і застережень до законопроекту. Водночас заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко і деякі народні депутати уточнили, що необхідно ввести обмеження для реєстрації вакцин походженням із Російської Федерації. Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді включити законопроект до порядку денного та за результатами розгляду прийняти його в першому читанні та в цілому із врахуванням пропозиції комітету щодо прийняття на реєстрацію лише вакцин походженням із країн із жорсткою регуляторною системою, а також Китаю та Ізраїлю.

Під час засідання комітету народні депутати схвалили також низку законопроектів, які планувалося розглянути в сесійній залі у вівторок.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.

Скріншот відеоконференції.