На опрацюванні в Комітеті з питань інтеграції України з Європейським Союзом перебуває два законопроекти — №4201 та №4201-1, подані Першим заступником Голови Верховної Ради Русланом Стефанчуком, які пропонують скасувати сезонні переведення стрілок годинників. Автор аргументує це турботою про здоров’я українців.

У пояснювальній записці до проекту вказано, що сезонний «часовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативно позначається на самопочутті, як фізіологічному, так і психологічному.

Чому варто скасувати сезонні переходи на літній та зимовий час? Окрім суто медичних причин, таких як стрес та ускладнена адаптація до нового часу, автор проекту аргументує це також тим, що єдиний київський час на всій території України стане додатковим фактором для захисту територіальної цілісності України. Як відомо, на тимчасово окупованих територіях України введений час держави-агресора — Російської Федерації. Тому встановлення і закріплення на всій території України, без винятку, єдиного київського часу дозволить зміцнити й безпекові позиції України, вважає автор законопроекту.

До того ж, йдеться у пояснювальній записці, переведення годинника ніяк насправді не допомагає енергозбереженню.

Згідно з інформацією, розміщеною на веб-сайті профільного комітету, Європейський парламент 26 березня 2019 року підтримав ідею скасувати сезонне переведення годинника з 2021-го. За пропозицію проголосували 410 депутатів, 192 — виступили проти. Таке рішення ухвалили й під час онлайн-голосування, проведеного в країнах ЄС, згідно з яким 84 відсотки жителів ЄС висловилися за скасування переходу на літній та зимовий час.

Загалом у світі щорічний перехід на літній і зимовий час застосовується майже в 60 країнах. Натомість близько 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики.

Україна переходить на літній і зимовий час з 1996 року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів «Про порядок обчислення часу на території України». Цю постанову вже намагалися скасувати в 2011-му, але відповідний законопроект депутати так і не підтримали. Якщо законопроект №4201 чи №4201-1 буде ухвалено, цьогорічний перехід на зимовий час, який Україна здійснила в останню неділю жовтня, буде останнім.