Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув звернення Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області в частині надання роз’яснення щодо порядку визначення нумерації скликання місцевих рад, які обрані на перших виборах 25 жовтня 2020 року.

Комітет констатував, що визначення порядкової нумерації скликань місцевих рад в Україні отримало нормативне регулювання з прийняттям Закону «Про порядок обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад)». Відповідно до нього було запроваджено єдину нумерацію скликань із чіткою прив’язкою до конституційних строків повноважень місцевих рад і чергових виборів до них, а також встановлено відсутність впливу на нумерацію скликань проведення позачергових та перших місцевих виборів.

Водночас у комітеті наголосили, що проблемним моментом, який на сьогодні існує при обчисленні порядку скликань місцевих рад, є відхід від єдиної нумерації, який спостерігався в період 2009—2011 років і був пов’язаний із рішенням Конституційного Суду від 4 червня 2009 року № 13-рп/2009 у справі за конституційним поданням Київської міської ради щодо офіційного тлумачення положень частин першої, другої статті 141 Конституції, яким положення статті 2 Закону було визнано неконституційним і втратило чинність. «Таке рішення фактично унеможливило єдину нумерацію скликань представницьких органів місцевого самоврядування в Україні й скликання місцевих рад, обраних на позачергових виборах, отримали іншу нумерацію, ніж в цілому по країні», — наголосили народні депутати.

Наступним важливим фактором для розуміння проблематики обчислення скликань місцевих рад, зауважили в комітеті, стало внесення змін до статті 141 Конституції щодо проведення чергових виборів народних депутатів України, Президента України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, які дали можливість знову говорити про єдиний порядок обчислення скликань місцевих рад.

Комітет зазначає: за загальним порядком і зважаючи на вищевказані норми закону, місцеві ради, які були обрані на місцевих виборах 2015 року, є радами сьомого скликання. У свою чергу місцеві ради, які будуть сформовані за наслідками місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, мають вважатися радами восьмого скликання. Це стосується і тих сільських, селищних, міських рад, де перші місцеві вибори відбулись удруге поспіль внаслідок застосування норм Закону від 16 квітня 2020 року № 562-IX «Про внесення змін до деяких законів щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад», в якому місцеві вибори було визначено як перші у територіальних громадах, адміністративні центри та території яких були, відповідно, визначені та затверджені рішенням Кабінету Міністрів України.

Крім того, зважаючи на важливість порушеного питання, члени комітету вирішили ініціювати підготовку та внести на розгляд парламенту законопроект, в якому, зокрема, передбачатиметься коригування нумерації скликань для місцевих рад, в яких така нумерація не узгоджується із загальним показником кількості проведених в Україні чергових місцевих виборів, починаючи з виборів 1990 року як перших.

Вл. інф.