Минулої неділі в 11 містах України: Дніпрі, Нікополі (Дніпропетровська область), Слав’янську (Донецька область), Ужгороді (Закарпатська область), Бердянську (Запорізька область), Дрогобичі (Львівська область), Львові, Миколаєві, Полтаві, Рівному та Черкасах відбулось повторне голосування з виборів міського голови. Крім того, у 15 регіонах також відбулося повторне голосування з виборів депутатів 47 місцевих рад у тергромадах із кількістю виборців до 10 тисяч. 

Відповідно до виборчого законодавства, територіальні виборчі комісії, які організовують та проводять голосування, мають встановити результати волевиявлення не пізніш як на п’ятий день із дня повторного голосування, тобто до 27 листопада 2020 року включно.

У Полтаві проголосував лише кожен четвертий

Минулої неділі у Полтаві та довколишніх селах відбувся другий тур виборів голови новоствореної однойменної ОТГ. Він запам’ятається насамперед безпрецедентно низькою явкою виборців. Адже на дільниці прийшли 25,2 відсотка земляків, занесених до списків для голосування. Тобто фактично свій бюлетень у скриньку вкинув лише кожен четвертий потенційний виборець! Нагадаємо, що у першому турі цей показник сягнув 29 відсотків.

За попередніми даними, на виборах голови Полтавської громади переміг колишній очільник обласного центру Олександр Мамай, який представляв партію «За майбутнє». У другому турі він змагався з засновником великої будівельної компанії Сергієм Іващенком (партія «Слуга народу»). Для Олександра Мамая це вже третя поспіль перемога на чергових виборах. Однак понад два роки тому депутати міськради достроково припиняли його повноваження. Відтоді у Полтаві панувало «безголів’я», обов’язки керівника обласного центру виконував секретар міськради Олександр Шамота.

За інформацією відділу комунікації Головного управління Нацполіції в області, в день голосування до правоохоронців надійшло 41 повідомлення про ймовірні порушення виборчого законодавства. Йшлося, насамперед, про телефонні «есемески» з закликами не йти на дільниці для голосування та фотографування бюлетенів.

Водночас у Полтаві біля однієї з дільниць зловмисники прокололи шини автомобіля, на якому приїхав спостерігач. Цей факт у поліції кваліфікували як хуліганство. Кричущу безвідповідальність учасників виборчого процесу правоохоронці та спостерігачі зафіксували на дільниці у полтавському мікрорайоні Алмазний. Вона відкрилася для голосування не о 8-й годині ранку, а майже на дві години пізніше. Тож під дверима зібрались обурені мешканці, котрим навіть не пояснили причини затримки. За таких обставин частина потенційних виборців просто пішли додому, так і не проголосувавши. За інформацією поліції, затримка сталася нібито через те, що частина членів ДВК не прибула на дільницю вчасно...

А на дільниці № 531145 полтавець не зміг проголосувати тільки через те, що відмовився зняти перед членами ДВК захисну маску для ідентифікації своєї особи.

Причинами такої відмови він назвав ризик захворіти на коронавірус та власне бажання неухильно дотримуватися карантинних обмежень стосовно носіння у громадських місцях, надто у закритих приміщеннях, засобів індивідуального захисту.

Полтава.