За дорученням Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова відбулася церемонія запалення лампадок і покладання композиції із колосків до скульптури «Гірка пам’ять дитинства».
 


В. о. Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк (на передньому плані) під час церемонії вшанування замордованих голодом українців у 1921—1923-х, 1932—1933-х та 1946—1947 роках.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут

У День пам’яті жертв Голодоморів, що традиційно відзначається кожну четверту суботу листопада, в. о. Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк разом із керівниками фракцій та головами комітетів узяла участь в церемонії вшанування замордованих голодом українців у 1921—1923-х, 1932—1933-х та 1946—1947 роках, яка відбулася на території Національного музею Голодомору-геноциду. Під час церемонії народні депутати запалили лампадки біля скульптурної композиції «Гірка пам’ять дитинства» та поклали композиції із колосків і квіти до монумента, що став символом втраченого покоління — тільки у 1932—1933 роках голод, який називають геноцидом, знищив 1,5 млн дітей.

Як зазначила Олена Кондратюк, Голодомори — трагедія всього українського народу.

«Маємо пам’ятати і знати ці події, увесь світ їх має знати, пам’ять загиблих має жити в наших серцях», — наголосила парламентарка. Вона подякувала урядам країн, які поділяють біль українців і визнали Голодомор геноцидом українського народу, та зазначила, що для України дуже важливо, щоб таких країн ставало більше.

«Потрібно просувати у світі інформацію про ці страшні події, бо для нашої країни — це одна з ключових речей. Ми маємо зберегти історичну пам’ять, яка повинна бути на основі правди й істини, і про це мають знати якомога більше людей — для того, щоб такі трагедії не повторилися», — підкреслила в. о. Голови Верховної Ради.

Президент Володимир Зеленський разом з дружиною Оленою зранку встановили біля пам’ятного знака жертвам Голодомору, що на Михайлівській площі в Києві, композиції з пшеничних колосків і калини. Пам’ять закатованих голодом глава держави, керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович вшанували хвилиною мовчання і біля меморіалу на території Музею Голодомору.

«Проект Національного музею Голодомору-геноциду дуже важливий для України: для нашої історії та майбутнього. Були певні проблеми з  його фінансуванням. Однак такі проекти мають виконуватися в обов’язковому порядку. Я дав доручення Кабінету Міністрів, і вже в понеділок це питання буде вирішено. Проект буде обов’язково завершено», — заявив Володимир Зеленський.

З нагоди 87-х роковин трагедії на території меморіального комплексу відбулася панахида за жертвами Голодомору-геноциду, яку звершили Блаженніший митрополит Київський і всієї України Епіфаній та глава УГКЦ Блаженніший Святослав, яким співслужили митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, архієпископ Чернівецький і Хотинський Герман та численне духовенство.

Після завершення молитви о 16-й годині розпочалася всеукраїнська акція «Запали свічку пам’яті». Разом із тисячами киян у ній взяв участь п’ятий Президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною та депутатами з фракції «Європейська солідарність».

«Тішить, що багато киян і гостей столиці, з дітьми, приносили яблука, цукерки, лампадки, слухали спомини свідків, що страшною правдою звучали з встановлених біля меморіалу екранів... Пам’ятаємо. Не простимо. Ніколи знову», — написала на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат Ірина Геращенко.