Вадим Рабінович, Ірина Геращенко, Тарас Батенко, Олег Кулініч.
 


Сергій Соболєв, Олександр Корнієнко, Василь Мокан.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут

Передусім із цього переліку він виокремив законопроекти, пов’язані з виходом із конституційної кризи. «Було створено робочу групу, яка працювала два тижні, — сказав Д. Разумков. — Маємо законопроект, напрацьований цією групою. Принагідно, хочу подякувати всім членам групи, які справді пішли на компроміси, відклавши свої законопроекти».

За словами глави парламенту, паралельний процес відбувався і в Офісі Президента. Як наслідок — наприкінці минулого тижня Володимир Зеленський також вніс відповідний законопроект. Упродовж вихідних відбулося кілька зустрічей, поінформував Д. Разумков, у яких взяли участь представники робочої групи, керівництво Верховної Ради, представники Офісу Президента та Кабінету Міністрів. А в понеділок вранці подібна зустріч відбулася серед керівників парламентських фракцій та груп. На базі двох згаданих законопроектів формуватиметься спільний документ, який врахує всі позитивні аспекти. Якщо все буде добре і ми швидко зможемо досягнути консенсусу, а сподіваюся, що на це налаштовані всі, то вже цього тижня за «ковідною» процедурою це питання ми зможемо розглянути в стінах Верховної Ради та швидко вийти на результат», — зауважив Д. Разумков.

Минулого тижня до парламенту внесено пакет із трьох документів, які стосуються підтримки бізнесу, повідомив Голова Верховної Ради.

А от проект бюджету на наступний рік надійшов у Верховну Раду з істотною затримкою, минулої п’ятниці, наголосив Дмитро Разумков.

Водночас Дмитро Разумков зауважив, що двічі давав доручення Комітету з питань правової політики щодо проведення засідання, однак вони так і не відбулися, хоч і минуло два тижні. «Думаю, Верховна Рада повинна демонструвати свою ефективність, і дуже сподіваюся, що це просто якась недбалість, а не некомпетентність. І тим паче це не пов’язано із гальмуванням процесу», — наголосив він. На порядку денному стояли питання, які мають допомогти робочій групі вийти із кризової ситуації, спричиненої безпрецедентним рішенням Конституційного Суду». За словами Д. Разумкова, письмові рекомендації від комітету до робочої групи так і не надійшли.

Д. Разумков звернувся до Юрія Арістова, який очолює Комітет з питань бюджету, з повідомленням про те, що багато військовослужбовців на сході нашої держави просять народних депутатів збільшити наклад газети «Голос України», яку вони отримують. Це було передбачено в тих пропозиціях, які надійшли від Верховної Ради до Міністерства фінансів. Але, на жаль, їх не врахували. «Прошу вас придивитися ретельніше. Бо якщо є такий запит від наших військовослужбовців, то варто його було б врахувати», — сказав Д. Разумков.

Заступник Голови Верховної Ради О. Кондратюк подякувала всім учасникам консультацій, які відбувалися в парламенті, задля пошуку найефективніших рішень. А це народні депутати, представники уряду та Офісу Президента. Парламентарій висловила припущення, що такий підхід дасть змогу закрити питання, пов’язані з електронним декларуванням, дати чіткий сигнал про підтримку підприємцям і визначитися щодо бюджету. Водночас О. Кондратюк подякувала представникам усіх країн, які висловили слова співчуття нашій країні до Дня пам’яті жертв Голодоморів.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук за допомогою онлайн-зв’язку повідомив, що робота над планом законопроектних ініціатив на наступний рік не зупинялася ні на хвилину, навіть попри хворобу парламентарія. «Ми продовжували разом із колегами в онлайн-режимі відточувати ті чи інші питання, які мають потрапити до плану», — сказав він. А також зазначив, що 1 грудня Україна відзначає 29-ту річницю з дня проведення загальнонаціонального референдуму про проголошення Незалежності України. І закликав народних депутатів у вівторок символічно перейти до розгляду законопроекту про народовладдя через всеукраїнський референдум.

Олександр Корнієнко від фракції «Слуга народу» серед термінових назвав два блоки питань. Один із них стосується вирішення питань з електронним декларуванням, інший — запровадження реєстраторів розрахункових операцій для ФОПів.

Водночас зауважив: не варто забувати, що КС створив проблеми не тільки для декларування, а й для діяльності НАБУ.

Вадим Рабінович від «Опозиційної платформи — За життя» закликав народних депутатів розглянути проект закону за його авторством, який стосується передачі лікарні у Феофанії дітям.

Ірина Геращенко висловила припущення, що статистика по коронавірусу значно гірша, ніж у звітах МОЗ. Адже більшість людей не здають тести через їх дорожнечу. Натомість парламент ігнорує законопроект, поданий фракцією «Європейська солідарність», який стосується обов’язкового страхування всіх лікарів, інфікованих коронавірусом. І. Геращенко поінформувала також, що її фракція вимагає не звітів, а відставки міністра охорони здоров’я та оборони.

Сергій Рахманін, представляючи позицію фракції «Голос», розділив такий підхід. Зокрема, стосовно міністра оборони. Він також висловився за створення тимчасової слідчої комісії, яка б вивчила питання, пов’язане з діяльністю так званих вагнерівців. Та наголосив на першочерговому розв’язанні проблем, які виникли після сумнозвісного рішення Конституційного Суду.

Сергій Соболєв висловив пропозицію від фракції «Батьківщина», яка полягає у тому, що Верховна Рада має виділити окремий день для негайного розгляду питань, пов’язаних із рішенням Конституційного Суду.

Тарас Батенко від групи «За майбутнє» висловив стурбованість через ситуацію, яка утворилася навколо ймовірного оголошення локдауну. Та наполягав на негайному розгляді в сесійній залі низки законопроектів, які реально спрямовані на полегшення діяльності ФОПів. А Олег Кулініч, представляючи групу «Довіра», наголосив на тому, що проблеми лікарів нікуди не поділися, а ліжок у медичних закладах нині гостро не вистачає.

Голова Верховної Ради Д. Разумков подякував усім за підтримку та допомогу. Особливо заступнику глави парламенту Олені Кондратюк. Та закликав народних депутатів до плідної роботи.