Окрім того, приєднано ще одну справу України проти Росії стосовно незаконного вивезення з окупованих територій Донбасу до РФ дітей із українських державних закладів. Про це повідомив заступник міністра юстиції, уповноважений з питань Європейського суду з прав людини в Мін’юсті Іван Ліщина.

«Для нашої справи тут є плюси й мінуси (але плюсів більше)», — написав він у Фейсбуці. «Плюси в тому, що в голландській справі більше матеріалу із кримінальної справи по MH17, яких нам свого часу не дали, посилаючись на таємницю слідства. Тепер ці матеріали будуть й в нашій справі. По-друге, приєднання другого заявника до справи підсилює її контекст: порушення прав людини з боку РФ в ході вторгнення на суверенну українську територію».

Із мінусів заступник міністра називає вірогідність певного зволікання з розглядом справи, бо на сьогодні нідерландська заява ще навіть не комунікована РФ. «Але з огляду на загальну неквапливість ЄСПЛ при розгляді таких справ (нагадаю, Кіпр проти Туреччини від заяви до рішення по справедливій сатисфакції ЄСПЛ розглядав 40 років), таке затягування навряд чи можна вважати серйозним ризиком. В будь-якому випадку ми проситимемо ЄСПЛ прискорити розгляд голландської справи з тим, щоб об’єднання заяв, яке Україна підтримує, не призвело до затягування розгляду її скарг», — написав Іван Ліщина. Він також повідомив, що нова назва справи відтепер: Ukraine and the Netherlands v. Russia nos. 43800/14, 8019/16 and 28525/20.