На робочу групу, яка працювала в парламенті протягом двох тижнів, виносилося три питання, повідомив він. Передусім, це відповідальність за недостовірне декларування, або взагалі недекларування, питання повернення до нормального режиму роботи НАЗК і вихід з тих наслідків, які спричинило рішення Конституційного Суду. Всі ці теми належать до відання трьох комітетів. І народним депутатам довелося опрацювати багато законопроектів, щоб подати пропозиції до трьох базових документів. На понеділок повністю були готові ініціативи, пов’язані з відповідальністю за недекларування. 

Відповідаючи на запитання журналіста, Дмитро Разумков висловив своє бачення стосовно законопроекту, в якому повністю скасовується покарання у вигляді позбавлення волі за недостовірну інформацію в декларації. «Станом на сьогодні є два законопроекти, зареєстровані суб’єктами законодавчої ініціативи, — сказав він. — Один внесений Президентом наприкінці минулого тижня, і в ньому є позитивні аспекти, які можуть дискутуватися. А робоча група напрацювала свій законопроект. І якщо спочатку майже всі депутатські фракції займали позицію, що не повинно бути кримінальної відповідальності, то поступово ми готові рухатися в напрямку компромісу. Той законопроект, про який йдеться, також є проміжним. На нарадах досягнуто домовленості, щоб на базі цих двох документів досягнути компромісу, який дасть змогу застосувати спеціальну процедуру ед-хок і забрати те позитивне, що є в законопроектах Президента та парламенту. І вийти все ж таки на той показник, щоб було покарання у вигляді обмеження або позбавлення волі за недостовірне декларування».

Водночас Д. Разумков зауважив, що протягом усіх років існування антикорупційного законодавства ми маємо тільки одне відповідне рішення суду. «Мені не стільки принципово, що буде записано, мені принципово, щоб це працювало, — наголосив глава парламенту. — Щоб людина, яка вкрала, справді сіла. І сіла не за те, що вона не сказала, а за те, що вкрала у держави чи в людей. Сподіватися, що особа, яка займається корупцією, вкраде і покаже це в декларації — це не зовсім логічно». Д. Разумков чітко висловив свою позицію з цього приводу: «За корупцію треба саджати. За обман у декларації — це теж можливо. Сподіваюся, що ми прийдемо до консенсусу. Але дуже важливо, щоб цей законопроект проголосували до кінця року. Якщо цього не відбудеться, наступний рік ми знову прийдемо до ситуації, в якій доведеться розвести руки і вибачитися». Голова Верховної Ради зробив акцент на тому, що закони необхідно ухвалювати не на догоду суспільства, а зробити так, щоб система антикорупційних органів справді працювала, і відправляли за ґрати тих, хто краде.

Коментуючи бюджетний процес, Д. Разумков охарактеризував його так: «Бачу достатньо конструктивну позицію всіх фракцій. Вони працюють і в профільному, і в інших комітетах. Сподіваюся, ті помилки, які ми поки що бачимо в бюджеті, будуть виправлені». За законом народні депутати мають десять днів для роботи над кошторисом, який надійшов із Кабінету Міністрів. Вони збігають на наступному, не сесійному тижні. Але депутатські фракції та групи погодилися на проведення позачергового засідання, у разі досягнення згоди з усіх питань. Якщо ж цього не станеться, то бюджет розглядатимуть на наступному пленарному тижні. «Часу нам вистачає для того, щоб бюджет був прийнятий і щоб не заходити, в так звану, новорічну бюджетну ніч», — підкреслив глава парламенту.

Протягом останнього року Верховна Рада здебільшого працює без політики, а на результат, запевнив Д. Разумков. За його словами, це було особливо добре помітно на початку боротьби з коронавірусом, коли створювався антиковідний фонд. Він подякував колегам за таку позицію та висловив сподівання на подальший конструктивний підхід.