Мітинг представників малого та середнього бізнесу за спрощене оподаткування.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів розглянув питання щодо доцільності включення до порядку денного проекту Закону про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-Co V-2 №4429, на засіданні 30 листопада. Законопроект внесений Президентом України і визначений як невідкладний.

Під час засідання зазначалося, що законопроект розроблено з метою забезпечення фінансової підтримки застрахованих осіб та суб’єктів господарювання, які постраждали внаслідок дії посилених обмежувальних заходів, запроваджених Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19. А також послаблення адміністративного тиску на бізнес для підтримки його економічної активності шляхом забезпечення безперервності діяльності дозволених видів бізнесу у період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та після їх закінчення, безперервності дії договорів оренди державного та комунального майна у зазначений період, розширення кола суб’єктів підприємництва для отримання державної підтримки.

Під час засідання зазначалося, що законопроект у разі його прийняття торкнеться кількох мільйонів застрахованих осіб і фізичних осіб-підприємців. Відповідним органам треба буде достатньо швидко зреагувати і провести відповідне фінансування. Тому було передбачено у законопроекті застосування електронної системи ідентифікації, подачі матеріалів, подачі заяв щодо отримання цієї допомоги. До того ж допомога виплачуватиметься за рахунок бюджету цього року і має бути забезпечена виплата до кінця цього року. Під час обговорення зазначалося, що дуже важливим є питання швидкості прийняття відповідних нормативно-правових актів, оскільки після них ще потрібно організувати відповідну роботу, зокрема, виділення коштів з Фонду боротьби з коронавірусною хворобою.

Учасники засідання також звертали увагу на необхідність доопрацювання законопроекту, внесення окремих уточнень до статей та Перехідних і Прикінцевих положень в частині уточнення періоду страхування.

Комітет за результатами розгляду одноголосно підтримав включення законопроекту до порядку денного четвертої сесії.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.