Дати оцінку діям КСУ Венеціанську комісію попросив Президент Володимир Зеленський. У висновку зазначається, що рішення КСУ «не має чіткої аргументації та твердої основи в міжнародному праві й, можливо, було заплямовано серйозною процедурною помилкою — невирішеним питанням про конфлікт інтересів деяких суддів». «Це варто жалю не тільки через негайні негативні наслідки цього рішення для боротьби з корупцією в Україні, а й тому, що такі рішення підривають суспільну довіру до конституційного правосуддя загалом», — йдеться у висновку.

Також експерти Венеціанської комісії зазначили, що в державі «вимогою розділення влади є те, що Конституційний суд не має узурпувати роль законодавчого органу». «Навіть якщо формально КС має повноваження оголошувати неконституційними певні положення Кримінального кодексу, ці повноваження мають застосовуватися з урахуванням того, що саме парламент встановлює систему стримувань та противаг», — йдеться у висновку.

Водночас Венеціанська комісія вказує на важливість такої інституції, як КС. «Парламент та виконавча влада мають поважати роль КС як «вартового Конституції». Тому вони мають оперативно заповнити законодавчий пробіл», — написано в документі.

Венеціанська комісія також закликала повністю відновити повноваження НАЗК, зокрема, і щодо роботи з деклараціями суддів, а щоб виконати рішення КС, прописати додаткові гарантії, які захистять суддів. Окрім того, комісія закликала Верховну Раду поновити, скасовану КСУ, кримінальну відповідальність чиновників за брехню в деклараціях. «Таку санкцію, як ув’язнення, може бути закріплено лише за випадками (приховування активів) понад певну межу і тільки умисного», — йдеться у висновку Венеційської комісії. Штраф для порушників вимоги про декларування, які не досягли порога для ув’язнення, має бути достатньо високим, цитує висновок «Європейська правда».

Минулого тижня Верховна Рада ухвалила зміни до Кримінального кодексу, повернувши туди статтю про кримінальну відповідальність за умисні помилки в декларації, однак позбавлення волі внесені зміни не передбачають.