На цьому наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль в ефірі одного з телеканалів. За його словами, про старт роботи місії повідомили Президент України та МВФ.

«Два тижні тому ми отримали транш у 623,5 мільйона євро макрофінансової допомоги від Європейського Союзу. А також рекордну зацікавленість інвесторів у гривневих облігаціях державної внутрішньої позики у розмірі 51 мільярд гривень», — сказав Денис Шмигаль. Водночас, зауважив він, ці позики були заплановані в бюджеті. А отже, Україна завершить рік з виконанням усіх соціальних зобов’язань, передбачених нинішнім бюджетом, резюмував політик. «Ми виплачуємо заробітні плати, — сказав очільник Кабміну. — Нині пішли оплати шахтарям за жовтень і листопад. Очікується оплата за грудень».

Прем’єр-міністр також прокоментував, як уряд планує розподілити кошти для боротьби з COVID-19. Так, наступного року на медицину в державному бюджеті загалом виділено рекордні 163 мільярди гривень. Це на 41 відсоток більше, ніж 2020-го. Глава уряду зазначив, що коронакриза викрила проблематику в медичній сфері, на яку раніше ніхто не звертав уваги. Нині, за його словами, COVID-19 показав цінність лікарів та важливість медичної системи. «Можна провести аналогію з 2014 роком, коли всі згадали, що треба мати сильну армію. Сьогодні коронавірус демонструє нам, що треба мати свою сильну медицину та лікарів. Настав час визнати, що лікарі й медична система — це критична необхідність», — наголосив Денис Шмигаль. Він повідомив, що наступного року залишиться доплата в розмірі 300 відсотків лікарям, які борються з COVID-19. Крім того, у середньому на 2—2,5 тисячі гривень зросте зарплата усьому медичному персоналу.

«Ми маємо план поетапного зростання витрат на медицину до 2023 року, щоб, як прописано в законі, витрати на медицину становили п’ять відсотків від ВВП. Це дасть змогу досягти рівня європейської оплати праці для лікарів. Цей план дотримуватиметься, і ми зробимо все, щоб реалізувати його якнайшвидше», — наголосив Прем’єр-міністр.

Денис Шмигаль зауважив, що в держбюджеті на наступний рік передбачено збільшення заробітних плат для медиків, кошти на протидію й лікування COVID-19 і на закупівлю вакцини. «Для закупівлі вакцини сформовано відповідний спецфонд, який наповнюватиметься починаючи з цього року і продовжить у наступному. Усі кошти, які вдасться залучити, йтимуть у медичну систему», — зазначив глава уряду.

Вл. інф.