Він має стати комплексною методичкою для реалізації основної мети — вакцинування якнайбільшої кількості груп населення найближчим роком. Про це під час учорашнього засідання уряду повідомив прем’єр Денис Шмигаль.

Цей план визначає пріоритетні групи та етапи вакцинування, описує логістичну складову та процеси для організації кампанії. За словами прем’єра, окрім уже 8 мільйонів вакцин, які Україна розраховує отримати в межах глобальної ініціативи COVAX, уряд та Офіс Президента активно працюють над тим, щоб у 2021 році ми мали гарантовано значно більшу кількість вакцин, ведучи переговори як із їхніми виробниками, так і з керівництвом держав, де такі вже виробляються чи будуть вироблятися. Глава уряду повідомив, що можливість закупівлі вакцин проти COVID-19 опрацьовується спільно зі Світовим банком та Європейським інвестиційним банком, переговори ведуться на рівні керівництва США, Великої Британії, Німеччини, та Польщі, яка може стати країною-посередником в отриманні вакцин з ЄС.

«Ми матимемо достатньо ресурсу для закупівлі вакцин. Майже 3 мільярди гривень уже закладено в Держбюджеті, а також додатково буде створено спеціальний фонд, що акумулюватиме кошти на вакцини та доплати лікарям», — запевнив Д. Шмигаль. Метою цього плану є вакцинування протягом 2021—2022 років щонайменше 50 відсотків населення України.

Коментуючи зусилля уряду щодо надання фінансової допомоги у зв’язку з коронавірусом, прем’єр нагадав, що зараз продовжується реєстрація для отримання 8 тисяч гривень фінансової допомоги від держави тими, чия господарська діяльність буде припинена внаслідок посиленого карантину в січні. «Закликаю підприємців та звичайних працівників активно реєструватися, щоб усі змогли отримати такі виплати. Загалом уже подано понад 300 тисяч заявок, і ми продовжили термін подання заявок до 31 грудня», — повідомив він.

Крім того, уряд уже виділив 2,2 мільярда гривень для надання Пенсійним фондом одноразової матеріальної допомоги 280 тисячам осіб у зв’язку з посиленням обмежувальних заходів .

Також розширюються соціальні гарантії для отримувачів житлових субсидій, щоб ті, хто отримує допомогу з часткового безробіття, могли безперешкодно отримувати і ці виплати, і субсидію. «Фактично цей проект стосується майже 400 тисяч осіб, які отримують допомогу з часткового безробіття, серед яких — майже 180 тисяч фізичних осіб — підприємців», — повідомив прем’єр, запевнивши, що попри велику кількість викликів Держбюджет на 2020 рік буде виконано та забезпечено фінансування всіх виплат. «Тільки за грудень Міністерство фінансів змогло залучити понад 73 мільярди на аукціонах ОВДП. Учора Мінфін залучив понад 22 мільярди гривень від продажу облігацій, а тижнем раніше було отримано рекордні 51,44 мільярда гривень від розміщення паперів у гривні, доларах і євро. Також надійшло понад 600 мільйонів євро макрофінансування від ЄС», — поінформував глава уряду, наголосивши, що це забезпечить достатню ліквідність казначейського рахунку.

Наступного року понад 12 мільярдів гривень доходів бюджету має забезпечити продаж великих державних підприємств. Зокрема, Верховній Раді уряд запропонує розблокувати велику приватизацію, щоб у 2021 році можна було продати 5 ТЕЦ,

3 обленерго, завод «Більшовик», Одеський припортовий завод, Об’єднану гірничо-хімічну компанію, «Президент-готель».

Уряд затвердив концепцію економічного розвитку Донецької та Луганської областей, яка передбачає створення трьох типів територій пріоритетного розвитку: території громад, що сусідять із лінією розмежування, решта території Донецької та Луганської областей і території окремих виробничих та рекреаційних кластерів зі спеціальним режимом інноваційно-інвестиційної діяльності.