«У Європейському Союзі розпочалася масова і безкоштовна вакцинація населення від коронавірусу. Перша сертифікована вакцина Pfizer/BioNTech була паритетно розподілена і доставлена в усі 27 країн Євросоюзу. Першими, кого вакцинують, стали медики і літні люди», — наголосила заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

За її словами, керівні органи ЄС заздалегідь потурбувалися про закупівлю і попереднє замовлення вакцин для потреб своїх громадян: було сформовано портфоліо угод та досягнуто домовленості з різними виробниками про постачання понад 2 млрд доз вакцини від COVID-19. Цього буде цілком достатньо для вакцинації усього населення ЄС, яке становить майже 450 млн.

«Тож якщо комусь не вистачає аргументів на користь членства України в ЄС, ось вони перед нами. Реальний кейс управлінських рішень та спільних відповідей на виклики, пов’язані з пандемією. Яскравий приклад турботи про безпеку людей, поваги до їх права на життя і здоров’я. Причому кожна країна, національні уряди, агресивно захищають національні інтереси», — написала Олена Кондратюк у Фейсбуці.

Проте, наголосила вона, в Україні досі немає жодної вакцини від COVID-19 і не буде найближчим часом. Українська влада, уряд і МОЗ опинилися в цьому питанні в ролі аутсайдерів. «Хоча ми, в парламенті, не раз звертали увагу Кабміну на необхідність завчасного здійснення реальних кроків для забезпечення українців життєво необхідною вакциною. Я особисто неодноразово порушувала цю проблему на всіх зустрічах із керівництвом КМУ, запитувала про це публічно на годині запитань до уряду. Усі запевнення, що ведуться якісь переговори і ми будемо в списку країн для отримання вакцини, виявилися фікцією. Боляче нині спостерігати, як наша влада буквально випрошує надлишки вакцин у інших держав. Усе це дипломатично називається «переговорами» з нашими європейськими партнерами і сусідами, але зі сторони виглядає як з простертою рукою. Невтішно і безвідповідально», — констатувала заступниця Голови Верховної Ради.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.