Командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв, начальник Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь» генерал-майор медичної служби Анатолій Казмірчук, голова Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Леонід Костюченко.

У рамках Міжнародної стратегічної ініціативи «Допомога Схід», започаткованої ще у квітні 2018 року командувачем Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенантом Сергієм Наєвим, пацієнтам Головного клінічного військового госпіталю, що у Києві, передано 21 багатофункціональне ліжко.

«Це медична допомога з Франції, яка надійшла автопотягом, що привіз обладнання на 2 мільйони 500 тисяч гривень», — наголосив під час акції Сергій Наєв. Медики зазначають, що у таких ліжках завжди є потреба, а благодійність французьких партнерів проекту дасть змогу не лише оновити ліжко-фонд у Головному військовому госпіталі, а й поповнити його у дніпровському та житомирському медичних закладах.

Ініціатива «Допомога Схід» — багатопрофільна та різнопланова програма, спрямована на підтримку мешканців Донецької та Луганської областей, передусім тих, хто живе на лінії розмежування та постраждав від російської агресії.

Під час передачі чергового гуманітарного вантажу медичного призначення.

«За період з 2018-го нам вдалося надати медичну гуманітарну допомогу понад 35 медичним закладам, які розташовані переважно на лінії зіткнення та наближені до лінії зіткнення в районі проведення Операції об’єднаних сил. Загальна вага гуманітарного вантажу становить 74 тонни, а його загальна вартість — понад 25 мільйонів 500 тисяч, — наголосив генерал-лейтенант Сергій Наєв під час брифінгу для журналістів. — Цього року нами було передано гуманітарно-медичної допомоги загальною вартістю 6 мільйонів 500 тисяч гривень. Зокрема, її отримали військові госпіталі, розташовані в зоні проведення Операції об’єднаних сил. Нещодавно з Франції прибув автопотяг, який привіз необхідне медичне обладнання, яке буде передано військовим госпіталям, військово-медичним клінічним центрам, розташованим поза зоною проведення ООС, а також цивільним медичним закладам. Це спеціалізовані медичні ліжка, операційні столи, медичне устаткування, одяг для поранених військових та цивільних».

Сергій Наєв наголошує, що міжнародна гуманітарна ініціатива показала спроможність, ефективність спільних дій цивільних, військових, патріотичних сил в Україні та міжнародних благодійників.

«Завдяки об’єднанню зусиль ми надаємо необхідну допомогу та сприяємо покращенню гуманітарної ситуації на сході», — додав командувач Об’єднаних сил ЗСУ.

Координатор гуманітарної ініціативи «Допомога Схід» офіцер Командування об’єднаних сил ЗСУ капітан Борис Кутовий наголосив, що цьогоріч мешканцям великих і малих населених пунктів на Донбасі, крім медичного обладнання, передано меблі, одяг. Гуманітарна допомога — одноразові медичні інструменти, набори для передопераційної підготовки і промивки ран, набори для лікування опіків, засоби гігієни тощо — надійшла до 65-го військово-мобільного госпіталю, що у місті Часів Яр, до госпіталів Покровська і Сєвєродонецька. Необхідне устаткування отримали Попаснянська районна лікарня, Обласний госпіталь для ветеранів війни у Святогірську, Луганська обласна клінічна лікарня та інші заклади.

Зокрема до Мар’їнської центральної районної лікарні та Центру первинної медико-санітарної допомоги Мар’їнської районної ради, а також до військово-цивільних адміністрацій міст Мар’їнка та Красногорівка у рамках проекту передано понад 20 тонн будівельних матеріалів на суму 800 тисяч гривень. Будматеріали для ремонту будівель та лікувальних корпусів на суму майже мільйон гривень доправлено до Маріупольського військо-мобільного шпиталю та військово-клінічного центру Західного регіону.

«Ця робота продовжиться і наступного року, у нас є чіткі плани, у нас є друзі й у нас є бажання робити добрі справи», — зазначив Сергій Наєв.
Голова Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України, яка виступає одним із партнерів проекту, Леонід Костюченко наголосив, що автомобілісти й надалі готові забезпечувати безперебійну доставку гуманітарних вантажів, що надходять із Франції та Німеччини.

У брифінгу в онлайн-режимі взяли участь віце-президент Асоціації «Медична та благодійна допомога Франція — Україна» з гуманітарних питань Діана Дольс, директор комунального некомерційного підприємства «Мар’їнська центральна районна лікарня» Микола Слюсаренко, начальник 65-го військово-медичного госпіталю у місті Часів Яр Михайло Тим’як. Діана Дольс зауважила, що у Франції проект підтримують не тільки благодійники, а й волонтери. «Діаспора не байдужа», — сказала вона, — тож у проекту є перспектива». Микола Слюсаренко подякував усім небайдужим. «За роки війни Мар’їнська центральна районна лікарня 15 разів потрапляла під артобстріли, зазнала великих руйнувань, — зазначив він. — Військові допомогли нам і будівельними матеріалами, і медичним обладнанням, тими ж ліжками, медикаментами, власне, усім, що необхідно для роботи медзакладу».

Уже після Новорічно-різдвяних свят подарунки від благодійників надійдуть до Центру медичної реабілітації та санаторного лікування «Одеський», військово-медичного клінічного центру Східного регіону і Південного регіону, до Селидівського перинатального центру, міської лікарні Торецька.

«А ще ми виконуємо дитячі мрії, тож на малечу на сході також чекають подарунки», — сказав Сергій Наєв.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua