Розпочавши із системи охорони здоров’я, глава уряду висловив думку, що в березні цього року вона фактично перебувала у такому ж стані, як українська армія на початку 2014-го.

«Ні засобів індивідуального захисту, ні кисню, ні ліжко-місць, фактично ліквідовано систему протиепідемічної безпеки. Ми були змушені змінювати підходи, принципи, впроваджувати нові протоколи, мобілізовувати лікарні та лікарів, аби ефективно протидіяти поширенню COVID-19», — сказав прем’єр, додавши, що із наявних на той час 12 тисяч ліжко-місць їх було збільшено до майже 65 тисяч, понад 45 тисяч із яких забезпечені киснем.

Нагадавши, що навесні цього року економісти МВФ прогнозували падіння ВВП України на понад 8 відсотків, Д. Шмигаль підкреслив, що такого сценарію вдалося уникнути, зокрема, завдяки реалізації інфраструктурних проектів у межах програми «Велике будівництво». «Ще ніколи в Україні за рік не було збудовано та реконструйовано таку кількість автошляхів, шкіл, дитячих садочків, спортивних закладів. Понад 100 мільярдів гривень інвестицій в інфраструктурні проекти. На наступний рік у нас так само великі плани з будівництва соціальної та транспортної інфраструктури», — сказав він, додавши, що цьому також сприяла реалізація програми фінансування часткового безробіття, що дало змогу зберегти робочі місця для понад 400 тисяч людей, а також програма дешевих та доступних кредитів «5-7-9».

«Майже ніхто не вірив, що у кризовий рік вона зможе повноцінно запрацювати. Але ми бачимо понад 16 мільярдів гривень виданих кредитів для 7 тисяч різних підприємств і підприємців», — зауважив глава уряду, нагадавши, що до 31 січня триває реєстрація на отримання 8 тисяч гривень одноразової матеріальної допомоги від держави. «Вже маємо понад 400 тисяч заявок на отримання допомоги від держави у зв’язку з «карантином зимових канікул» у січні. Станом на сьогодні ми вже перерахували 2,8 мільярда гривень», — повідомив прем’єр.

Коментуючи виконання держбюджету на 2020 рік, Д. Шмигаль зазначив, що хоча в березні, коли уряд розпочав роботу, відставання з доходів становило майже 40 мільярдів гривень, до кінця року бюджет перевиконаний. При цьому, наголошує прем’єр, жодним чином не підвищувалося податкове навантаження на бізнес, у повному обсязі відшкодовувалося ПДВ та було заборонено більшість перевірок бізнесу, зокрема податкові. «Збільшення доходів бюджету стало можливе завдяки тому, що вперше держава почала ефективно боротися з різними схемами та скрутками. Податкові органи зібрали на 60 мільярдів гривень більше, ніж очікувалося», — сказав прем’єр, звернувши увагу, що надходження від приватизації у 2020 році становили 2,5 мільярда гривень, що більше, ніж за два попередні роки.

Ураховуючи те, що з початку наступного року збільшуються ціни на газ, Д. Шмигаль нагадав, що із серпня 2020 року споживачі отримали право вільно обирати постачальників. «Нещодавно я особисто подав заявку на зміну постачальника газу. Зробив це онлайн за декілька хвилин. Я порахував, що економія мого домогосподарства становитиме до 30 відсотків. Оскільки на ринку різні постачальники пропонують різну ціну газу, то закликаю громадян обирати для себе найкращого постачальника і не переплачувати», — сказав він. Водночас прем’єр доручив т.в.о. міністра енергетики Юрію Вітренку разом з Антимонопольним комітетом перевірити обґрунтованість цін на газ. «Необхідно провести аудит формування тарифів та розглянути можливість зниження тих складових тарифу, які є несправедливими й невиправданими з точки зору ринку. Це стосується й питання тарифу на транспортування газу і газових коефіцієнтів. У вас є всі важелі, аби врегулювати це питання», — вважає глава уряду.

Водночас уряд ухвалив постанову, якою скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп./кВт. год. для населення на перші 100 кВт. год та встановив з 1 січня 2021 року фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт. год.

За словами Юрія Вітренка, необхідність ухвалення цього рішення пов’язана з тим, що термін дії положення про покладання спеціальних обов’язків (ПСО) завершується 31 грудня цього року. Наразі термін дії фіксованої ціни на електроенергію в розмірі 1,68 грн/кВт. год. продовжили до березня 2021 року, а далі уряд ухвалюватиме нове рішення. І здається, що ціну електроенергії знову буде збільшено, адже, за словами Ю. Вітренка, навіть після скасування пільгового тарифу на електроенергію для населення її вартість буде майже вдвічі нижча від ринкових цін. (Детальніше про це читайте в економічному огляді на 19-й сторінці).

Ще одним рішенням уряд започаткував експериментальний проект із реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання в електронній формі.