Прем’єр-міністр, нагадавши, що минулого року в Україні запрацював ринок газу, підкреслив, що цей шлях — незворотний.

«Відповідно, політики більше не регулюють ціни на газ — їх регулює ринок. Такий підхід працює в усіх розвинених країнах, адже конкуренція між газопостачальниками сприяє зниженню цін та покращенню якості послуг. В Україні це ще й означає усунення монополії окремих газопостачальних компаній, які заробляли надприбутки. І вже зараз понад 500 тисяч споживачів змінили постачальника газу, а тисячі користуються перевагами ринку, уклавши у вересні річні контракти на постачання газу, наприклад, по 4,7 гривні за кубометр», — зазначив прем’єр, наголосивши, що в нинішній ситуації найголовніше завдання уряду та незалежного регулятора — зробити так, щоб цей ринок не був викривлений на користь його окремих учасників.

Отож у зв’язку з великою розбіжністю пропонованих облгазами цін, на період карантину або й до кінця опалювального сезону уряд пропонує запровадити для всіх побутових споживачів єдину регульовану ціну на газ у розмірі 6,99 гривні за кубометр. «Це найнижча ціна на українській біржі, тоді як деякі облгази сьогодні продають газ для побутових споживачів по 10 гривень за кубометр і навіть більше. Для українців це означатиме зменшення ціни на газ на майже 30 відсотків», — сказав прем’єр, зауваживши, що коли уряд нічого не робитиме, то вже наступного місяця ціна газу для побутових споживачів може зрости до 12 і більше гривень за кубометр.

Виходячи з цього, Д. Шмигаль доручив профільним міністерствам невідкладно підготувати проект постанови про запровадження державного регулювання ціни на газ для побутових споживачів на період карантину.

Крім того прем’єр доручив НКРЕКП проаналізувати, як формуються тарифи (абонплата) на розподіл газу, щоб найближчим часом у це питання також внести ясність.

Ураховуючи, що з 1 січня 2021 року встановлено єдиний тариф на електроенергію, глава уряду доручив Мінсоцполітики та Міненерго поширити механізм субсидій на домогосподарства, які для опалення використовують електроенергію. За словами Д. Шмигаля, нині субсидії загалом отримують 3,1 мільйона домогосподарств, середній розмір їх становить 1600 гривень.

Уряд підтримав та подасть на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України, який передбачає вилучення із Закону «Про зерно та ринок зерна в Україні» норми щодо виконання Гарантійним фондом зобов’язань за складськими документами на зерно як інституту, що не відповідає умовам функціонування ринку.

Ще один урядовий законопроект — про внесення змін до Закону «Про насіння і садивний матеріал» — покликаний сприяти розвитку розсадництва багаторічних рослин та виходу вітчизняних виробників садивного матеріалу на сучасний рівень за якістю та фітосанітарним станом. Необхідність внесення пропонованих змін обумовлена негативним впливом низки норм чинного закону, внаслідок чого за 2011—2019 роки кількість розсадницьких господарств зменшилася у 2,5 разу — із 241-го у 2011-му до 91-го у 2019 році.

Також Кабінет Міністрів затвердив план заходів щодо реалізації Концепції розвитку природничо-математичної освіти (SТЕМ-освіти) до 2027 року та Концепцію Загальнодержавної ці-льової науково-технічної космічної програми України на 2021—2025 роки.