До 30 квітня 2021 року зареєстровані учасники зможуть завантажити зі своїх інформаційних сторінок запрошення-перепустки, де буде зазначено час і місце проведення тестувань.

Відповідно до календарного плану підготовки та проведення зовнішнього оцінювання, затвердженого наказом МОН від 30.09.2020 року № 1210, основна сесія ЗНО розпочнеться 21 травня тестуванням з хімії і завершиться 15 червня тестуванням з географії. 24 травня вступники складатимуть іспанську, німецьку та французьку мови, 28 травня — математику, 1 червня — українську мову чи комплексно українську мову й літературу, 4 червня — історію України, 7 червня — фізику та 10 червня — біологію.

Результати зовнішнього незалежного оцінювання буде розміщено на інформаційних сторінках учасників до 30 червня.

«Участь в основній сесії ЗНО є безплатною», — уточнили у прес-службі МОН. Кожен учасник матиме право скласти тести не більш як із 5 навчальних предметів. Зміст сертифікаційних завдань відповідатиме програмам зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженим наказами МОН від 26 червня 2018 року № 696, від 20 грудня 2018 року № 1426 та від 4 грудня 2019 року № 1513.

Чи суміщатимуть ЗНО і ДПА (державну підсумкову атестацію), випускники дізнаються не раніш як у березні-квітні. Як повідомляв «Голос України» та як підтвердив днями профільний міністр Сергій Шкарлет, у березні це питання розглядатимуть на засіданні парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій.

«Розроблено кілька варіантів проведення ЗНО: або в повноформатному режимі, або як державна підсумкова атестація у формі ЗНО, або як ДПА в закладах освіти (за вибором здобувача освіти), — пояснив Сергій Шкарлет у своєму Telegram-каналі. — Це варіанти, які можуть бути схвалені з урахуванням епідемічної ситуації в Україні. Доцільність імплементації одного з них розглядатиметься у березні на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій».

Нагадаємо, що торік ДПА у формі ЗНО складали лише ті випускники, які мали намір вступати до вишів. Решта були від нього звільнені через складну епідеміологічну ситуацію, пов’язану з COVID-19, що дало змогу зменшити кількість абітурієнтів у пунктах проведення тестування.

Однією з ключових новацій прийдешньої вступної кампанії є обов’язкове для всіх школярів тестування з математики (ДПА у формі ЗНО). Його також складатимуть учні й студенти закладів профтехосвіти та фахової передвищої освіти.
Ймовірно, через це математика виявилася найпопулярнішим предметом серед охочих складати пробне ЗНО. Хоча для вступу до вишів вона не є обов’язковою, на відміну від української мови.

За даними Українського центру оцінювання якості освіти, станом на 17 січня про намір взяти участь у тренувальному зовнішньому оцінюванні з математики заявили 40 040 осіб, з української мови й літератури — 38 283, з англійської — 27 699.

Пробне ЗНО відбудеться 10 квітня. В аудиторіях цього року школярі складатимуть тренувальне тестування лише з одного предмета, проте зможуть додатково завантажити тестові зошити з решти навчальних дисциплін та пройти його вдома.

Вл. інф.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.