У селі Хорішки Козельщинської громади, що на Полтавщині, на фасаді місцевого ліцею відкрили меморіальну дошку на честь видатного земляка — військового діяча періоду Української революції 1917—1921 років, контр-адмірала Військово-Морських сил УНР Михайла Остроградського. Зініціювали її встановлення представники Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.

Майбутній командувач флоту Української держави народився 21 грудня 1870 року, тобто півтора століття тому. Через карантинні обмеження врочистості з нагоди відкриття меморіальної дошки відбулися трохи пізніше ювілею.

В них узяли участь керівники громади, педагоги та учні ліцею.

Ім’я блискучого морського офіцера, командира кораблів, коменданта Севастопольської фортеці, котрий майже одразу після падіння Російської імперії поринув у процес відродження військового флоту нашої незалежної держави, табуювалося протягом багатьох десятиліть. Ідеологи новітньої російсько-радянської імперії воліли назавжди «забути» про те, що Михайло Остроградський став одним із ініціаторів підпорядкування Чорноморського флоту законному уряду незалежної України, а вже у квітні 1918 року ЧФ був проголошений флотом УНР і на його кораблях урочисто підняли національні синьо-жовті прапори. Прикро, та зовнішні впливи й внутрішні протиріччя, а також прорахунки тодішніх провідників нації призвели до втрати не лише флоту, а й самої незалежної держави...

Однак навіть у той надскладний час контр-адмірал Михайло Остроградський намагався знайти союзників за кордоном і, зрештою, змушений був залишитися на еміграції в Румунії, де відійшов у вічність 30 жовтня 1923 року.

Майже століття потому відкрита на його батьківщині меморіальна дошка та, власне, постать видатного уродженця Полтавщини нагадують сьогоднішньому поколінню не лише про віддане служіння своєму народу та звитягу тих «перших хоробрих» борців за нашу волю, а й про те, що Крим був і залишиться українським. І на повернутих туди кораблях українського Чорноморського флоту знову замайорять синьо-жовті прапори. Той своєрідний заповіт Михайла Остроградського неодмінно виконають нащадки.

Фото з сайту Козельщинської громади.